Vihjeid juustusõbrale

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti juustude tähelend:
 pimetestil võidutses ka Eesti juustu­meistrite toodang.
Eesti juustude tähelend: pimetestil võidutses ka Eesti juustu­meistrite toodang. Foto: Peeter Langovits

Kui otsite lauale head juustu, on abiks ka vihjed hiljutiselt juustufestivali pimedegustatsioonilt, kus proffide žürii eesotsas veinikoolitaja Matti Timmermanniga selgitas välja parimad juustud kuues kategoorias.

Mõõtu võtsid nii Eesti suur- ja väiketootjate juustud kui ka importi­jate juustuvalik Prantsusmaalt, Itaaliast, Hispaaniast, Hollandist, Inglismaalt ja Šveitsist. Ühtekokku maitses 14-liikmeline žürii pimetestil 51 juustu. Kolmes kategoorias võidutsesid Eesti juustud.

Eriti kõvade juustude kategoorias, mida iseloomustab kõrge rasvasisaldus, kristalliline ja riivimiseks sobiv ekstra kõva tekstuur ning mille maitse intensiivsus sõltub laagerdumisajast, valiti parimaks eestimaine Parmesani-tüüpi Valio Forte Speciale, mida tehakse Valio Eesti Võru juustutehases ja laagerdatakse Itaalia juustukeldrites.

Ehe Itaalia Parmigiano Reggiano tuli selles klassis teiseks.

Kõvade juustude seas oli võitja Saaremaa piimatööstuse pikal küpsemisel suurepärase maitse omandanud Gouda-tüüpi Old Saare. Poolkõvadest juustudest hinnati parimaks pähklise maitse ja mõnusa aroomiga E-Piima Special. Pehmetest juustudest kogus kõrgeima hinde Prantsuse Brie de Caractère, mis võrreldes teiste valgehallitusega kaetud Brie-tüüpi juustudega on kreemjam ning täidlasema ja rikkalikuma maitsega.

Sinihallitusjuustudest tunnistati võitjaks Prantsusmaalt pärit Bleu Fondant, eriliste juustude klassis kuulutati parimaks lambapiimast Capital Baskeriu Prantsusmaalt.

Festivali külalistel oli aga oma pimedegustatsioon – rahva üksmeelseks lemmikuks sai erilise tugeva aroomi ja suussulava sisuga Epoisses Prantsusmaalt, mille valmistamise juurde kuulub pinna pesemine soolveega ja üleujutamine grappa-laadse piiritusjoogi Marc de Bourgogne’iga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles