Klaasi mikserdatud suvi

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähene loominguliselt: suvejoogiks sobivad kõik käepärased marjad.
Lähene loominguliselt: suvejoogiks sobivad kõik käepärased marjad. Foto: Eva Palu

Kui klaasis kohtuvad marjad, mahlasegud ja jäätis, sünnib enamasti midagi tõeliselt suvemaitselist. Nii on ka kokk Angelica Udekülli kokteilidega, mida hea mekkida just suvekuudel.

Ühe mõnusa suvekokteili tegemiseks pole ilmtingimata retsepti vajagi. Kui värsked marjad, jäätis-jogurt-piim ja mahlad käepärast, võib jooke fantaasia, maitse ja käe järgi (kann)mikseris arvututes kombinatsioonides kokku suristada.

Kokk Angelica Udeküll pakub välja mõned kooslused, mille ta oma maitse järgi kokku timminud. Sügavroosa jäätisekokteil sobib neist igal ajal ja kõigile; sametist kokteili soovitab ta pigem hommikujoogiks või kosutavaks vahepalaks; «Suurte tüdrukute jook» sobib aga tsitruselikööri sisalduse tõttu pigem sobilik aiapeole ja sumedal õhtul terrassile nautlemiseks, kuid isegi piknik rannaliival võib mõnikord olla paslik koht.

Tema üllatuseks hindasid improviseeritud maitsjate hulgast väikesed tüdrukud parimaks peedi-jõhvikanektariga segatud jäätisekokteili – see oli üllatav, sest tavaliselt on lapsed peedi suhtes küllalt tõrksad. Udeküllile enesele meeldib aga valikust kõige rohkem tsitruselikööriga kokteil.

Kõige lihtsam on kokteilid kokku mikserdada blenderis ehk kann­mikseris.

Ja kui värskeid marju enam võtta pole, sobivad jookidesse ka külmutatud vaarikad ja maasikad. Ning vabalt võib marjadega maitse järgi improviseerida.

Sügavroosa jäätisekokteil

Kahele

•    1 klaas punapeedi-jõhvika nektarit

•    1 klaas vaarikaid (sobivad ka külmutatud)

•    100 g jogurtijäätist (sobib ka vanillijäätis)

•    pool klaasi purustatud jääd

Vala kõik koostisosad blenderisse ja purusta paar minutit.

Sametine kokteil

Kahele

•    1 klaas õunajooki

•    pool banaani

•    1 klaas värskeid või külmutatud maasikaid

Vala kõik koostisosad blenderisse ja purusta paar minutit. Tummisema kokteili valmistamiseks võib lisada näiteks piima, jogurtit või jäätist.

Suurte tüdrukute jook

Kahele

•    1 klaas õunajooki

•    1 klaas maasikaid (sobivad ka külmutatud)

•    50 ml tsitruselikööri

•    jääkuubikuid või purustatud jääd

Vala kõik koostisosad blenderisse ja purusta paar minutit.

Anšoovise chimichurri

•    suur kimp peterselli

•    väike kimp koriandrit

•    130 ml oliiviõli

•    8 anšoovist

•    1 sellerivars

•    1 sidruni mahl

•    2 küüslauguküünt

•    pool tl paprikapulbrit

•    pool tl purustatud köömneid

Pese maitseroheline ja nopi lehed rootsude küljest. Tükelda sellerivars ja küüslauguküüned. Pane kõik ained sügavasse kaussi ja püreesta saumikseriga ühtlaseks roheliseks massiks. Kontrolli maitseid ja serveeri grillitud köögiviljade, kala, krevettide, loomaliha, värske kartuliga vms.

Rabarberi chutney

•    neli vart rabarberit

•    pool punast sibulat

•    1 tšillikaun

•    1 sl seemnetega sinepit

•    1 apelsini riivitud koor ja mahl

•    6 sl demerara suhkrut

•    100 ml punase veini äädikat

•    pool tl soola

Pese rabarberivarred, koori ja tükelda sentimeetristeks juppideks. Eemalda tšillikaunast seemned. Haki sibul ja tšilli. Pane potti ja lisa sinna ka sinep, suhkur, äädikas ja sool.

Keeda tasasel tulel aeg-ajalt puulusikaga segades umbes 20 minutit. Paku soojalt grillitud sealiha või grillvorstikeste kõrvale, sega külmana suvise salatikastme hulka, määri võileivale lisandiks või proovi kitsejuustu kõrvale.

Maapähkli­kaste

•    150 ml maapähklivõid

•    100 ml kookospiima

•    1,5 laimi mahl

•    pool tl karripulbrit

•    2 sl sojakastet

•    1 sl mett

•    Cayenne’i pipart

•    2 cm tükk ingverijuurt

•    veidi riivitud kaneelikoort

•    soola

Koori ingver ja riivi. Pane kastmepotti kogu koostisainete nimistu. Sega korralikult ühtlaseks ja kuumuta korraks läbi. Lase jahtuda ja maitsetel sisse imbuda. Kaste on parim grillitud kana ja kalkuniga, sobib ka krevettide ja sealihavarrastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles