Rasedus pärast 35. eluaastat – mida peaks teadma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lapse sünnitamine pärast 35. eluaastat võib kaasa tuua terviseriske ja lisateste, ent see ei tohiks tekitada stressi ega muret. Peaaegu üks laps kümnest sünnib emale, kellel on vanust rohkem kui 35 ning suurem osa neist sünnitustest mööduvad komplikatsioonideta.

«Naistel, kes on vanemad kui 35, on suurem risk kogeda kõrget vererõhku ja rasedusdiabeeti, aga kui enda eest on enne sünnitust hästi hoolt kantud, peaks rasedus ja sünnitus kulgema probleemideta,» rääkis dr Lynn Simpson portaalile parenting.com.

Järgnevalt on välja toodud mõned asjad, millele üle 35-aastased naised peaksid mõtlema, kui soovivad rasestuda.

Üldine tervis

Oluline on õigesti toituda, trenni teha ja sünnituseelsetel läbivaatustel käia. «Kuna vanemas eas võib naistel olla suurem kehakaal, tuleks rõhku panna tervislikule toitumisele kogu raseduse vältel,» sõnas dr Simpson. Enamik naisi peaks oma menüüsse lisama 300 lisakalorit päevas.

Komplikatsioonid

Üle 35. aastased rasedad võivad kogeda kõrget vererõhku ja diabeeti. Koos vanusega tõuseb ka nurisünnituste ja surnult sündide arv. Suureneb ka võimalus, et naine ootab kaksikuid, mis võib omakorda kaasa tuua enneaegse sünnituse seda esineb peaaegu pooltel kordadel, kui sündimas on rohkem kui üks laps. Vanematele naistele tehakse rohkem ka keisrilõikeid. Keisrilõikest taastumise aeg on pikem kui loomuliku sünnituse puhul.

Tunded

Vanemad tulevased emmed on tavaliselt valmis väikesteks muutusteks, mis kaasnevad lapse sünniga. Tunnete ja rasedusega kaasneva lisapingega toimetulek on aga väga oluline, sest kõrge stressitase võib kaasa tuua rohkem komplikatsioone. Lisaks õigele toitumisele ja trennile peaks ka lõõgastumine olema prioriteediks. Jooga, massaaž ja hea sõprade võrgustik, kellele toetuda, aitavad tulevastel emadel sel pingelisel ajal veidi rahuneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles