Kas õpetada tüdrukuid juhtima ja vastutama?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juhitüüpi naisi kirjeldatakse tihti kui ülivõimukaid, vihaseid ja ärrituvaid. Internetiavarus on täis artikleid, mis annavad nõu, kuidas vähem juhtimist üle võtta, sest sellise naisega ei soovi keegi abielluda ega sõber olla. Naiste üle, kel on oma arvamus ja kes julgevad seda väljendada, heidetakse tihti nalja.

Nina Bahadur kirjutab Huffington Postis, et tal pole midagi selle vastu, kui teda võimukaks naiseks nimetatakse, sest see on tema jaoks kompliment. «Ma olen alati nautinud võimalust inimesi juhtida, abistada, juhendada ja organiseerida. Mulle meeldib vastutada,» kirjutab Bahadur.

Sheryl Sandberg on oma populaarses raamatus «Lean In» kirjutanud, et kui väikesele tüdrukule öelda, et ta on käsutav, tunneb ta, et tema iseloomuomadus juhtida on vale. Sandberg on öelnud, et lapsena kuuldud negatiivsed hinnangud tema käitumise ja iseloomu kohta sundisid teda pikkadeks aastateks varjama oma tegelikku olemust.

Bahadur ütleb, et ka tema oli väiksena kamandaja. Kõikide mängude puhul meeldis talle otsustada, mis saab edasi ja mida teha tuleks. Ta meenutab ka seda, et tal oli kombeks parandada inimeste hääldust ja õigekirja, kuigi tagantjärele mõeldes oli see ehk veidi ebaviisakas. Bahadur ei osanud lapsena kunagi arvata, et tema juhiomadused oleksid kuidagi halvad.

«Ma olen õppinud öeldud asju veidi rohkem läbi mõtlema, kuid ma ei ole ikka võimukas. Mul on väga raske vaadata, kuidas keegi midagi valesti teeb ja jätta sellesse sekkumata,» ütleb Bahadur ja tunnistab, et oma nina teiste asjadesse toppimine võib mõnikord kahju teha. Tal on kästud tegeleda oma asjadega ning rõhutatud, et igaühel on õigus teha seda, mida ta soovib. Teda on nimetatud väljakannatamatuks ning ninatargaks.

«Loomulikult on kõigil õigus õppida oma kogemustest ning «vale» on suhteline mõiste. Kuid katse-eksituse meetod ei vii sind alati elus edasi. Just nii nagu ma pöördun teiste inimese poole siis, kui ma vajan abi, soovin ma ise samuti teistele nõu anda. Probleemid tekivad, mil ma neist piiridest üle astun ja see on teema, millega ma enese kallal ikka veel tegelen,» selgitab Bahadur. Seega, teda ei häiri see, kui teda võimukaks nimetatakse, sest see on tema jaoks kompliment.

Koomik Tina Fey kirjutas oma raamatus «Bossypants», kuidas juhtimisvõime on tema karjääris oluliseks saanud. «Tee oma asja ja ära huvitu sellest, mida teised arvavad,» soovitab Fey oma lugejatele.

Bahadur täpsustab, et päris sõna-sõnalt seda soovitust võtta ei tasu. Inimene peab õppima, kuidas olla kannatlik, lahke ja saama aru, mil tasub juhtimine kellelegi teisele üle anda. Kuid ta tunneb mugavalt neis olukordades, kus on tema kord olla juht.

«Võimuka naise suud ei saa lihtsalt sulgeda, temast üle astuda või vabaneda. Seega, nimetage mind võimukaks, see ei häiri mind üldse,» ütleb Bahadur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles