Kuidas mõjutab ema eeskuju tütre enesekindlust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Iga ema soovib näha, et tema tütrest kasvaks isiksus, kes eelkõige iseendasse uskuda oskaks. Kuid ema on eelkõige ise see eeskuju, keda laps järgib. Selleks, et sinu tütrest saaks kasvada enesekindel ning küps naine, pead sa ise olema kindel, et annad talle ka vastavat eeskuju.

Leia adekvaatsed eeskujud
Kujutle korraks, milline oleks sinu lapse suhtumine endasse, kui seda mõjutaksid vaid sinu sõnad ning käitumine, kirjutab Gal Time. Sinu aus vastus endale on see, mille kohaselt sa oma lapsega käituma peaksid.

Kui tunned, et sul on raske end motiveerida, leia endale inspireeriv eeskuju, keda sa saad ka oma tütrele eeskujuks tuua. See võib olla keegi tuntud, näiteks J.K. Rowling, aga see võib olla ka sinu vanatädi. Julgusta oma tütart võtma eeskuju tugevatest naistest ning looda, et ühel päeval oled sina see, keda su tütar oma suure eeskujuna võtab.

Muuda seda, kuidas sa endast räägid
Väga paljud emad, kel on probleeme enesekindluse ning eneseusuga teevad selle vea, et nad räägivad iseendast halvasti. Uuringud näitavad, et 85 protsenti  meie vestlustest räägime me iseendast. Ja kui selles jutus on ohtralt end alavääristavaid vihjeid või märkusi, saadab see sõnumi ka teistele. Miks peaks austama sind keegi teine, sinu mees või tütar, kui sa seda ise ei tee? Ning kuidas saab õppida su tütar ennast hindama, kui sa pole näidanud, et enda väärtustamine on normaalne?

Kuigi sulle võib alguses tunduda kummaline iseend kiita, kuid tuleta endale meelde, et sa ei mõjuta sellega sugugi vaid iseennast.

Muuda pisikesi asju
Igal inimesel on asju, millega ta enda juures rahul pole, kuid mitmeid neist ei ole võimalik muuta. Selle asemel, et selliste asjade üle pahameelt tunda, tegele asjadega, mis sind häirivad ja mida sa saad muuta. Sellega saadad sa signaali oma tütrele, et sa aktsepteerid iseend sellisena, nagu sa oled, kuid nende asjade puhul, mis on parandatavad, ei jää saa ootama ega norutama, vaid tegutsed oma elu paremaks muutmise nimel.  Rõhuta oma tütrele, et kui mingi asja tegemine muudab teda õnnelikumaks, on normaalne sellele mõistuse piires aega, energiat või raha kulutada.

Muuda suhtumist oma kehasse
Uuringud näitavad, et järjest nooremad lapsed muretsevad oma kehakaalu pärast ning isegi peavad dieeti. Eeskuju pole vaja kaugelt otsida. Paljud emad kurdavad varjamatult, et nad on liiga paksud ja keelduvad mingeid asju söömast, et mitte kaalus juurde võtta. Millise signaali see su tütrele annab?

Keskendu hoopis tasakaalustatud ja tervislikule toitumisele, tee sellest eluviis, millega on hõlmatud kogu pere. Harjuta oma lapsi armastama tervislikku ning kvaliteetset toitu ning ärgita neid palju väljas liikuma.

Võta aega endale
 Tegele enda hobide ja huvidega, võta aega ainult iseendale. Kõigepealt aitab see sul end kodustest probleemidest välja lülitada ning üksteisest puhkust saada. Ning kui sa tunned oma tegevusest naudingut, annab see sulle rohkem energiat ning elurõõmu kõikide valdkondade jaoks. See näitab su tütrele, et kõik võivad teha midagi vaid endale.
Samas leidke tütrega ka mõni ühine hobi, mida näiteks kord nädalas koos tore teha oleks. See tugevdab teie sidet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles