Ülekaaluliste häbimärgistamine suurendab nende kehakaalu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Liigse kehakaaluga kimpus olevale inimesele on väga lihtne öelda, et ta on ise selles süüdi ning võtku selle jaoks midagi ette. Uuringud näitavad, et ülekaaluliste inimeste häbimärgistamine vähendab nende motivatsiooni kaalukaotusel.

Florida ülikooli psühholoogia teadlane Angelina Sutin kogus 2006. ning uuesti 2010. aastal andmed 6157 inimeste kehamassiindeksi kohta. Kõik need inimesed olid üle 50 aasta vanad ning nad olid rohkem või vähem ülekaalulised. Uuring näitas, et need inimesed, kes kogesid negatiivset suhtumist seoses oma kehakaaluga, olid kaks korda suurema tõenäosusega veelgi enam ülekaalulised.  

Spetsialistid nõustuvad ning ütlevad, et kaaluprobleemidele pole lihtsaid lahendusi ning kahjuks peavad paljud inimesed ülekaaluliste alavääristamist normaalseks. Kaaluga seonduvad kommentaarid on inimeste jaoks, kelle kohta need käivad, häbi ja alandust tekitavad.

Probleemi teeb keeruliseks see, et ülekaalulisuse põhjused peituvad väga erinevates asjades. Ühtpidi seguneb selles vaba tahe, tahtejõud ning teisipidi geneetika, meid ümbritsev keskkond ning tööstuslikult toodetud toit.

Samuti on osa probleemist see, et kaalulangetamise strateegiatest on saanud täiesti eraldi ärivorm. Inimestele sisendatakse iga päev, et neil pole aimugi, kuidas elada tervislikult ning neid külvatakse üle üha uute ja uute teadmiste ja teooriatega. See infovoog on niigi enesega kimpus olevale inimesele alandav, sisendades, et lisaks sellele, et nad on paksud, on nad ka rumalad.

Tegelikult pole neile inimestele tarvis midagi enamat kui seda, et teha selgeks, kui palju päeva jooksul nad tohiksid süüa.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles