Naise kogemus: antibeebipillid rikkusid mu tervise

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Statistiliselt vaadates võib näida, et hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite riskid on nii väikesed, et minuga ei saa nagunii midagi juhtuda. Kuid need naised, kelle tervis sai tõsiselt kannatada ning kelle elu on ohus olnud, arvavad teisiti.

Ajakirjandustudeng  Jamie Hergenraden kirjutab Huffington Postis, kuidas rasestumisvastaste vahendite kasutamine talle peaaegu elu maksis.

Jamie alustas antibeebipillide võtmist 2011. aasta jaanuaris. Sama aasta mais avastati, et Jamie paremas jalas olnud tromb liikus edasi ta kopsudesse. Kui ta poleks jõudnud viimasel hetkel arsti juurde, oleks ta võinud surra.

Jamie kirjeldab, kuidas asi algas valuga puusas, sellele järgnes terve parema jala üles paistetamine ning hingamisraskused. Hoolimata sellest, et Jamie tundis end kummaliselt, et läinud ta arsti juurde enne, kui ta ema neli kuud hiljem teda sisuliselt selleks sundis.

Hoolimata sellest, et Jamie arst võttis ta kohe oma vastuvõtule väljaspool järjekorda, ei uskunud Jamie ikka, et tal midagi tõsist viga on. Ta oli terve oma elu suurepärase tervise juures olnud ning tal polnud aimugi, et beebipillid võiksid midagi sellist põhjustada.

Paranemine võttis aega seitse kuud. Kolm korda nädalas pidi ta arsti juurde verd vedeldavaid süste saamas käima. Lisaks sellele pidi ta iga päev tablette võtma.

Ajakirjandustudengina asus Jamie probleemi süvitsi uurima. Ta avastas, et ta pole sugugi ainus. Muuseas kohtus ta naisega, kel Nuva Ringi kasutamise tõttu tekkis tromb verd põrna viivasse veeni.

Uuringud näitavad, et uuemat tüüpi antibeebipillid, mis sisaldavad drospirenooni, sünteetilist versiooni naissuguhormoonist progesteroonist, on oluliselt suurem risk trombide tekkeks kui varasemate normaalsete vahendite puhul. Ameerika ravimiameti (FDA) aruanne 2011. aasta sügisest ütleb, et kümme naist kümnest tuhandest saavad uue põlvkonna antibeebipillide tarbimisest trombi. Vanemate ravimitega oli see risk seitsmel naisel kümnest tuhandest.

Veel värskem FDA raport 2012. aasta kevadest ütleb, et drospirenooni sisaldavaid preparaate võtvate naiste trombi saamise oht on kolm korda suurenenud.

Kuigi ravimi infoleht ja ka arstid informeerivad inimesi sellest, et krambid, ebaregulaarne menstruatsioon ja ka trombid võivad olla kõrvalmõjudeks, ei võeta neid riske kuigi tõsiselt.

Enamasti läheb hästi neil, kes trombi tõttu valu ja muid ebamugavusi tunnevad, sest nad jõuavad oma kaebuste tõttu varem arstile. Need, kes tunnevad end hoolimata trombist hästi, võivad abi saada liiga hilja. Kuid isegi juhul, kui arstiabi on õigeaegne, võivad need naised kannatada terve elu terviseprobleemide käes. Mõni peab elu lõpuni verd vedeldavaid preparaate võtma, mõnel tekib aneemia.

Jamie tunnistab, et tal on kõikide hormonaalsete vahendite suhtes paranoia, hoolimata sellest, kui ohutuks neid peetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles