Sotsiaalmeedia süstib inimestesse negatiivsust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Mõtle hoolega, millist uudisvoogu sotsiaalmeedias tarbid, sest uuringute kohasel on suur osa postitustest negatiivse sisuga. Mida agressiivsem on postitus, seda agressiivsem on reaktsioon sellele.

Mõned aastad tagasi koostasid Vermonti ülikooli matemaatikud algoritmi, mis analüüsis miljardeid Twitteri postitusi, kirjutab You Beauty. Nad fikseerisid ära selle, kui palju oli positiivse või negatiivse tähendusega sõnu. Uurijad jõudsid järeldusele, et Twitteri postituste kohaselt on inimesed järjest negatiivsemad. Veel enam, üks sel aastal läbi viidud uuring näitab, et negatiivsed sõnumid liiguvad kiiremini kui positiivsed. Nad jälgisid näiteks seagripiga seotud postitusi ning avastasid, et need kes olid seagripi vaktsiini vastased, said rohkem vastuseid ja kajastust kui pooldavad postitused. Veel enam, positiivsed postitused said tihti negatiivseid vastuseid.

Sotsiaalmeediat uuriv teadlane, Eric Langstedt ütleb, et mida agressiivsem on postitus, seda agressiivsemad on vastused neile.

Et positiivsele on tihti niigi raske keskenduda, soovitavad psühholoogid teha teadlikumaid valikuid positiivsema meediatarbimise suunas. Üks teine uuring näitab, et rõõmsameelsemad Twitteri kasutajad jälgivad endasuguseid ning negatiivsemad. Seega, jälgi internetis neid, kes sind inspireerivad ning kelle postituste lugemine sind naerma ajab või tuju tõstab. Lõpeta nende kontode jälgimine, kes pidevalt vaid negatiivset näha ja jagada oskavad.

Lisaks selgub veel, et kõige rohkem negatiivseid postitusi tehakse teisipäevasel päeval. Ning kõige positiivsemaid sõnumeid paisatakse nädalavahetustel.

Langstedt rõhutab, et kui sa soovid teha vihase või süüdistava postituse, oota. Maga ära öö ning mõtle, kas see on endiselt sinu soov. Sest kuigi sa võid oma postituse hiljem ära kustutada, võib keegi olla sellest juba kuvatõmmise teinud ning sa ei saa selle edasist liikumist internetis peatada.

Lisaks negatiivsetele postitustele võivad tuju rikkuda ka teiste poolt tehtud positiivsed. Kui tunned kadedust, teadvusta endale, et piltidelt näed ja postitustel loed seda, mida inimene soovib, et sa näeksid. Kellegi elu pole üdini positiivne ning selle sarkastilise ning kadeda kommentaari asemel, mida soovisid kirjutada, kirjuta hoopis üks positiivne. Kui lased oma negatiivsusest lahti, parandad oma suhteid teiste inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles