Kolmandik mehi kogeb keskeas menopausi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Paljud ei tea, et mitte ainult naised ei kannata menopausi all. Ka meestel hakkab suguhormoonide hulk  vahemikus 30-40 aastat tasapisi vähenema  ning viiekümnendateks eluaastateks kogevad paljud mehed andropausi.

WHO hinnangul kannatab selle nähtuse all kolmandik keskealistest meestest, kirjutab Genius Beauty. Nagu naiste menopausigi puhul, põhjustab andropausi hormonaalse tasakaalu muutus, kuid meeste sümptomid ei ole nii intensiivsed ning mehed ei kaota andropausiga oma suguvõimet.

Andropausi sümptomiteks on vähenenud seksisoov, probleemid erektsiooniga, tihe vajadus urineerida, unetus, ärrituvus, kurnatus, apaatsus, hingamisraskused, kaalutõus, seljavalu ning liigne higistamine.

Paraku on mitmed need sümptomid samad näiteks diabeediga, seega tuleks nende näidustuste ilmnemisel kindlasti pöörduda oma perearsti poole.

Kui andropausist tulenevad sümptomid hakkavad segama igapäevast elu, on meestel võimalik neid leevendada hormonaalsete ravimitega. Arstide sõnul on need ravimid väga efektiivsed ja lasevad inimestel ruttu oma normaalse igapäevaelu juurde tagasi pöörduda.

Samuti soovitatakse adropausi kogevatel meestel tarvitada spetsiaalseid meestele mõeldud vitamiine või ženšenni, punast päevakübarat või sidrunheina sisaldavaid toidulisandeid. Samuti aitab enesetunnet parandada toitumisharjumuste muutmine ning mõõdukas füüsiline koormus.

Varem olid arstid seisukohal, et andropausi kogevatel meestel oleks tark mõnda aega seksi vältida, kuid nüüdseks on jõutud seisukohale, et seksuaalelu katkestamisel puudub positiivne mõju meeste enesetundele ja tervisele. Nüüd soovitatakse meestel oma seksuaalset aktiivsust endiselt hoida, sest seks aitab hormonaalset tasakaalu paika viia ning partner ei jää siis ka ilma tähelepanuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles