Tervislikke alternatiive energiajookidele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Energiajookide riiulid tunduvad poodides ja kohvikutes üha laiemaks muutuvat, tootjad tulevad pidevalt välja uute «energiapommidega», mis sisaldavad suurel hulgal suhkrut.

Lisaks suhkrule on energiajookides ka suures koguses kofeiini ning teisi stimuleerivaid aineid, mis annavad lühiajalise energiasööstu, kirjutab GalTime.

Vajame kõik aeg-ajalt «energialaksu», kuid spetsiaalseid energiat andvaid jooke pole soovitatav tarbida päevas rohkem kui umbes 0,45 liitrit. Lapsed, noorukid, rasedad ja rinnaga toitvad naised ning teatud haiguseid põdevad inimesed ei tohiks energiajooke üldse tarbida, sest ajutine energiasööst võib kaasa tuua negatiivseid kõrvalmõjusid.

Üks võimalik kõrvalmõju on punetav nahk ja kuumahood seoses liigse niatsiini tarbimisega. Teine kõrvalmõju on hambaemaili vähenemine energiajookides sisalduva suure sidrunhappe koguse tõttu. Kofeiin võib põhjustada ka närvilisust, unetust ja kiirendada südametööd.

Järgnevalt on välja pakutud mõned alternatiivid energiajookidele.

Vesi. Energiajookides sisalduv kofeiin mõjub kui diureetikum, tekitades kehas vedelikupuudust. Vedelikupuudus võib omakorda tekitada loidumust ja väsimust. Vee joomine võib aidata erksa ja energilisena püsida.

Roheline tee. Roheline tee sisaldab vähesel määral kofeiini, mis annab energiat, aga rohelises tees sisalduv kofeiin on tunduvalt vähem töödeldud kui energiajookides olev kofeiin. See on ühtlasi ka paljude looduslike antioksüdantide allikas, mis aitab võidelda vähktõbede ja südameveresoonkonna haiguste vastu.

Peedimahl. Peedimahla maitse on küll omapärane, aga kui armastad peeti, tasuks kindlasti ka selle mahla proovida. Punapeedis leidub nitraati, mis aitab vastupidavust nõudvate ülesannetega paremini hakkama saada.

Šokolaadipiim. Parim moodus energia saamiseks on võtta jook, milles on ühendatud süsivesikud ja valgud, et saada kiirelt ja kestvalt energiat. Šokolaadipiimas on nii süsivesikud kui ka valgud ning ühtlasi ka väikeses koguses kofeiini.

Kirsimahl. Hapud kirsid on paljude vitamiinide ja mineraalide allikaks; neil on ka põletikku vähendav toime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles