Kuidas negatiivsete mõtete ahelast välja murda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui inimesel on raske, kõlab soovitus positiivsemalt mõelda sama realistlik kui soovitus kasvatada end pikemaks. Kuid tegelikult on mooduseid, mis aitavad sul samm-sammult liikuda positiivsema suhtumise poole.

Mida kauem inimene madalseisus olnud on, seda raskem on negatiivsete mõtete mustrist väljuda, kirjutab You Beauty. Positiivse mõtlemisega on nagu trenniga. Nagu sa ei saa üleöö muutuda kümme kilo kergemaks, ei saa sa ka üleöö olla positiivne. Kuid tasapisi igapäevaselt oma mõtlemist positiivsemaks suunata on võimalik ning nii taaskord sihile jõuda.

Kinnita endale oma väärtusi
Mõtle asjadele, mille osas sa iseend alaväärsena tunned, keera need väited positiivseks ning kirjuta need üles. Näiteks, kui sa kardad, et sa pole armastuse vääriline, pane kirja, et sa oled armastust väärt.

See võib tunduda tarbetu või tühine, kuid kirjuta neid iga päev üles ja nii palju kui meelde tuleb. Sa ei pea neid laused esialgu ise uskuma, kuid mõne aja pärast avastad, et kirjutad positiivseid asju, mida sa ise südamest usud.

Korda neid
Taaskord, see võib tunduda täiesti totra ja kasutuna, kuid kuna see ei saa sulle halba teha, võid sa seda proovida.

Korda endale neid kirja pandud lauseid. Ütle neid rahulikult ja veenvalt. Mõtle oma sõnade peale. Kujutle, et pead kedagi teist oma sõnades veenma. Võta seda kui mängu või näiteharjutust ja korda neid lauseid mitmeid kordi.

Tunnusta end
Need harjutused pole imerohuks, kuid need aitavad sul teadvustada, kuivõrd suur osa on negatiivsetel mõtetel. Samuti aitab see sul tähele panna, millal sa tunned ise siiralt mõnda positiivset emotsiooni. Kui sa tabad end mõtlemas häid mõtteid, kiida end selle eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles