Levinud «suhtetõed», mis su kooselu tegelikult lõhuvad

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Väga paljud inimesed ei oska oma suhtest rõõmu tunda seetõttu, et nad jäävad kinni mingitesse vanadesse tõekspidamistesse ja müütidesse sellest, milline üks suhe olema peaks. Üritades ajada taga mingisugust valeideaali, ei näe inimesed seda, mille üle tänases hetkes õnnelik olla.

Müüt: tõeline armastus ei tunne piire
See kõlab väga romantiliselt, kuid see pole realistlik. See on jäänuk varasematest aegadest, mil õpetati nii naisi vähemaga leppima, kuid tänapäevases kontekstis seab see suhtele väga madalad ootused ning seda ideaali uskuvad naised on enamasti need, kes iseendaga väga halvasti käituda lasevad.

Loomulikult elavad kõik paarid läbi raskeid aegu ja kindlasti ei tohiks sa põgeneda esimeste probleemide korral, kuid suhtes peaks jääma alles austus teise poole vastu. Sa ei pea armastuse nimel kõike alla neelama, vaid su partner peab teadma, et on asju, mida sa ei andesta.

Müüt: üks ja ainus
Maailmas on palju inimesi, kellega sa tõenäoliselt võiksid kokku sobida. Ja see tegelikult ongi suhte tegelik olemus. Te armute ja edaspidine õnn sõltub sellest, kas te oskate armumisest edasi areneda armastusse ning kas te oma armastust hoida oskate. Te peate õppima üksteisega arvestama ning üksteist aktsepteerima. Armastus eeldab realistlikke ootusi suhtele ning tervisliku suhte mehhanismide mõistmist. Armastus ei ole seotud õnne ja maagiaga, see on kinni teie kahe käitumises.

Panusta rohkem
Armastus pole kinni asjade võrdses jagamises. Või õigemini, kui ajada näpuga järge selles, kas kõike on punktuaalselt võrdselt tehtud, ei saa te kumbki suhtelt ühtegi lisaväärtust. Lisaks sellele, mis on nagunii vaikimisi osa teie suhtest ja määratud vastutusest, tee oma partnerile žeste, mida ta ei oota. Need ei pea olema suured. Näiteks võid sa talle mõnikord võileiba teha, mis siis, et pole põhjust, miks ta seda ise tegema ei peaks. Või lähed temaga kuskile, mis sulle tegelikult niivõrd huvi ei paku. Kui ta sind tõeliselt armastab, hindab ta sinu tegusid ning premeerib sind vastu.

Voodis ole isekas
Uuringud näitavad, et need paarid, kes on oma voodieluga väga rahul, keskenduvad just eelkõige sellele, kuidas rahuldada iseend, mitte oma partnerit. Kui mõlemad pooled annavad võrdselt teada, mis on nende soovid, saavad need ka mõlemapoolselt täidetud ning mõlemad pooled on sellega rahuldatud.

Müüt: paus teeb suhtele head
Kui te olete üksteisest nagunii eemaldunud, saab paus teie eraldumist ainult hullemaks muuta. Kuigi esialgu võib tunduda, et paus tegi teile head, sest eraldiolek suurendab igatsust, ei ole teie probleemid vahepeal kuskile kadunud. Jah, üks öö eraldiolekut võib aidata momendiks asju eemalt vaadata, kuid pikk paus halvendab teie suhet.

Anna kontroll käest
Kui suurtes asjades peate te hoidma tasakaalu ja jõudma lahendusteni, mis teile mõlemale sobivad, anna oma partnerile võimalus teha iseseisvalt otsuseid väikestes asjades. Sa võid ju vaadata temaga ära ühe märulifilmi või käia söömas kohas, mille toit sulle ei maitse. Ära virise kõige üle, mis pole sinu maitse, las ta tunneb, et ka temal on õigus ja võimalusi mõnda asja enda moodi teha.

Ühel teema korduv tülitsemine
See on universaalne tõde kõikide suhete kohta. Su partner suitsetab, on internetisõltlane või ei korista kunagi enda järelt? Ei ole mõtet närida asjade kallal, mis nagunii ei muutu, sest te ainult halvendate oma läbisaamist. Teile võib pärast pikka vestlust tunduda, et nüüd on asjad paremad, kuid see on tegelikult suudetakse harva selliste asjade puhul midagi ette võtta. Kui probleem peale paari arutluskorda ei kao, minge suhtenõustaja jutule, et koos leida lahendus, kuidas sama probleemi ketramise asemel reaalselt midagi olukorra muutmiseks ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles