Milline keskkond ja mänguasjad on roomavale lapsele parimad?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kodune keskkond ja mänguasjad peaks käima käsikäes lapse arenguga. Kuidas luua roomavale beebile sobiv ümbrus ja milliseid mänguasju valida, räägib füsioterapeut Klaudija Hela.

Vähem mänguasju
Ära kuluta raha ebavajalike mänguasjade peale. Asjad, mis sul juba kodus niigi olemas, on beebi arengule parimad, kirjutab Emmedeklubi.

Lase lapsel roomata
Lastele, kes roomavad, võiks kujundada erinevaid tõkkeid. Need ei tohi olla muidugi liiga suured, et laps neist ise üle ei saaks. Eri kõrgusel asjad ruumis panevad last erinevatel kõrgustel roomama. Näiteks sobivad selleks erinevad kastid ja padjad. See on väga oluline, sest näiteks kusagilt alt läbi roomates oskab laps pead alla lasta ja see arendab hästi tema tasakaalu.

Asetage erinevaid mänguasju üksteise sisse
Pange lusikas kaussi või tassi. Sel viisil muutub kauss põnevaks mänguasjaks, mis last pikalt paelub.

Asetage mänguasjad paarikaupa
See ei tähenda, et laps peaks arvutama õppima, aga talle meeldib tihti ühte mänguasja kohe teise vastu vahetada.

Meisterda ise kõrisev mänguasi
Anna lapsele plastmasspudel, mille sisse on pandud oad, herned, kivid - kõik, mis põnevat häält teeb!

Võimalda lapsel mõista ruumi
Võid erinevad kodus olevad paelad, kotid, pallikesed ja topsid lapse mängunurka asetada. Laps õpib nii mõistma asjade suurusi, näiteks seda kui palju asju kui suurde anumasse sobib.

Piira mänguasjade ala
Asjaolu, et lapsel on vaja ruumi, et mängida, ei tähenda, et kaos peaks katma tervet kodu. Laps võiks teada, kus on tema mänguasjade koht ja mängimise ala. Seda võib piiritleda erinevate patjade või kastidega ja kui laps roomama õpib, võib ta neid samu asju toetuseks ja ronimiseks kasutada. Ära muretse selle üle, et laps kukub, sest need takistused on madalad.

Kaasa laps oma tegevusse
Lapsed näitavad ise, kui nad ei ole enam kindlatest asjadest huvitatud. Ta on tõenäoliselt huvitatud kõigest, mida sina teed. Ta jätab oma mängu pooleli, et tulla sinuga koos tegema seda, mida sa just parasjagu teed. Beebidele meeldib meie eeskuju ja neile meeldib meid üsna pikka aega vaadata. Kui sa tegutsed köögis, anna ka talle mõni ohutu pott ja pannilabidas mängimiseks kätte.

Võimalda lapsel ka omaette mängida
Luba lapsel ise mängida, mitte ära määra seda, kuidas tema mäng välja peaks nägema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles