Kolm asja, mida palgaläbirääkimistel öelda ei tohiks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolm kõige tõenäolisemat reaktsiooni palgaläbirääkimistel on ühtlasi ka kolm kõige tõenäolisemat viisi, kuidas suurema palga võimalus kogemata ära rikkuda.

Kui sa oled pöördunud oma ülemuse poole, et palka juurde küsida või kandideerid uuele ametikohale, tead ilmselt juba isegi, millise palga oled auga välja teeninud. Ole julge ja küsi seda, mida sa oled väärt, kirjutab Business Insider.

«Mis sellel ametikohal tavaliselt makstakse?»

See tähendab, et sa ei ole piisavalt maad uurinud, mis on sinu viga. See näitab, et oled laisk ja teadmatuses. Teiseks annad kohe karjääri alguses jämedama otsa tööandjale. Kolmandaks ei oska sa ennast kehtestada. Tööandjale muidugi meeldib, kui otsustamine jääb talle, sest siis ta saab raha kokku hoida.

«Jah, see kõlab hästi.»

Väiksem palk on just see - kõigest väiksem palk. Kui tööandja ütleb, et alguses on palk väiksem, aga mõne aja pärast tõuseb, ja sa kohe lepid sellega, siis säästavad nad sinu arvelt liiga palju raha. Lisaks tundub, et oled selgrootu. Suure tõenäosusega pakutakse sulle alguses palju väiksemat palka kui maksimumi, millega nad arvestanud on. Kui lepid kohe esimese pakkumisega, siis milles need läbirääkimised üldse seisnevad? Nad eeldavad, et sa tahad rohkem palka ja et te jõuate mingile kokkuleppele. Selgita oma väärtust ja tõesta, miks sa seda palka väärt oled ja küsi pisut rohkem (ilma, et kalduksid äärmustesse) ning siis jõudke kompromissile.

«Aga ma olen paindlik.»

Miks see halb on? Aga just seepärast, et see number, millest te ennist rääkisite, ei tähenda enam mitte midagi, kui sa lõpuks midagi sellist ütled. Jää endale kindlaks ja kui nad ei saa sulle väärilist palka pakkuda, siis küsi lisasoodustuste ja võimaluste kohta (näiteks, kas sa saaksid ühe päeva nädalas kodus töötada, et püksid väga ära ei kuluks), mis palgavahe tasa teeks. Kui nad tõesti tahavad sind, siis on nad valmis pingutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles