Armastus teeb meid kaunimaks ning tervemaks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Armastus on võimas ravim, mis parandab meie elukvaliteeti, tervist ning meeleolu.

Positiivsete muudatuste tegemine on lihtsam
Suurte muudatuste läbi viimine pole kunagi lihtne. Siia alla kuulub ka näiteks toitumisharjumuste muutmine või viimaks treeningutega alustamine. Kuid kui oled suhtes, mõjutab su partner paljuski su enesehinnangut ning sa võid tema pärast teha valikuid, mis sind ennast positiivselt mõjutavad.

Parem tuju ja vähem stressi
Kuigi seks on teada-tuntud stressipeletaja, aitab ka teistsugune füüsiline lähedus enesetunnet parandada. Näiteks kallistamine, kaisutamine, puudutamine ning paid aitavad sul lõõgastuda ning end paremini tunda. Uuringud on näidanud, et kaisutamise ajal on inimeste veres kõrgem hulk hormooni, mis vähendab stressi ning parandab tuju.

Samuti on uuringud näidanud, et paaridel, kes on üksteisest eemal olnud rohkem kui neli päeva, tõusis veres stressihormooni tase, ning nad magasid oluliselt halvemini kui siis, kui nad koos olid. Samuti näitavad uuringud, et tegu pole vaid romantilise armastusega, mis stressitaset vähendab. Kui lapsed on koos oma emaga, on nende stressitase oluliselt väiksem.

Terve süda
Uuringud näitavad, et isegi kui sul on kõrge kolesteroolitase, kõrge vererõhk ja diabeet, on su süda parema tervise juures, kui sa oled õnnelikus suhtes.

Pikendab eluiga
Pikas kooselus olevate inimeste keskmine eluiga on tunduvalt kõrgem kui vallalistel inimestel. Samuti on teadlased avastanud, et suhetes inimestel on vähem stressi, vähem stressist ning ülepingest põhjustatud haigusi ning suhtes inimesed sooritavad vähema tõenäosusega enesetapu.

Vähendab vererõhku
Kuigi värske armumine hoopis tõstab vererõhku, selgub, et armastatuga aega koos veetes meie vererõhk hoopis langeb. Tegelikult näitavad uuringud sama efekti kõigi meie armastatud inimeste puhul.

Kiirem taastumine haigustest
Uskumatu, aga näiteks vähist taastuvad kiiremini need haiged, kes on tugevas ja armastavas suhtes, ses neil on tugevamad valged verelibled, mis võitlevad vähi vastu.

Tõstab füüsilist suutlikkust
Uuringud näitavad, et armastavates suhetes olevate inimeste tulemus spordis paranevad oluliselt kiiremini kui üksikutel inimestel, sest inimene tunneb end motiveeritu ja enesekindlana.

Hoiab sind saledana
Kui sa tunned oma partneri vastu tõeliselt tugevaid tunded, toodab su keha adrenaliini, mis vähendab isu.

Muudab sind nooremaks
Armastades toodab su organism hormoone, mis parandavad verevarustust ning parem verevarustus tähendab ilusamat, tervislikumat nahka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles