Ärritusid partneri peale? Ära tõtta sellest kohe rääkima!

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Üks sagedasemalt esitatavaid küsimusi suhteekspertidele on, et kas probleemidega korral peaks oma partneriga neist rääkima. Vastus on, jah, peaks küll, kuid tõenäoliselt teed sa seda valesti.

Probleem seisneb selles, et probleemide tekkimise korral tunneme me enamasti, et meile on liiga tehtud ning me vastandume oma partnerile, kirjutab Your Tango. Me esitame probleemi viisil, kus tema on süüdlane ja sina ohver, kuid tekitab temas kaitsereaktsiooni ning kokkuvõtvalt ei kuula ta üldse seda, mis on sinu argumendid.

Kui sa soovid, et ta tõesti saaks aru sinu argumentidest, mõistaks neid ning teeks omalt poolt kõik, et selliseid asju enam ei korduks, pead sa läbi kaaluma, millal, kus ja kuidas sa neid asju teada annad.

Esimene samm on oodata. Oota, millal sa oled maha rahunenud ning suudad asju enda jaoks läbi analüüsida, mitte ei käitu emotsioonide najal. Oleme ausad, suurem osa igapäevasest probleemidest pole nii tõsised, et nende pärast oleks ohus teie suhe. Need on lihtsalt asjad, mis segavad ning närivad. Kuid ärritununa asja üles võttes võite jõuda oma tüliga sinnani, kus tõesti tekib hirm, et lähete nüüd lahku, sest ta ei koristanud tuba ära. Välja öeldud sõnu tagasi võtta ei saa. Seega, enne kui lähed partneriga probleemist rääkima, mõtle mõned asjad enda jaoks enne läbi.

Miks sa ärritusid?
Vihasena on lihtne peituda selgituse taha, et tema tegi midagi valesti, kuid reaktsioon tema käitumisele on sinu valik. Vaata endale otsa ja mõtle läbi, mis on sinu ärrituse tegelik tagapõhjus. Kas sind viis tegelikult endast välja miski muu ning otsisid lihtsalt põhjust, kus seda välja elada?

Kas ja kuidas oleksid saanud sa seda situatsiooni vältida?
Mõnigatel juhtudel ei oleks sa saanud olnut kuidagi muuta. Kuid sageli tuleb endale tunnistada, et sa jätsid mingid märgid või tegevused tähelepanuta. Kui sa analüüsid olnu läbi ja leiad, et on miski, mida sa oleksid saanud muuta, võta see teadmiseks ja rakenda seda edaspidi. Mõnikord võib tõde olla karm – sa oled koos mehega, kellega te kunagi ei lõpeta üksteisele haiget tegemist. Nii võtad sa üle juhtimise iseenda elu üle ning mõistad, et eelkõige mõjutad sa oma heaolu ise.

Kuidas olukorda suhtes muuta?
Nagu öeldud, et aita vastandumine oma partneriga viia kohale sinu seisukohta ega muuda teie suhet paremaks. Enamikest probleemidest saavad probleemid halva kommunikatsiooni, mitte halbade tegude pärast. Kui te pole teinud üksteisele selgeks oma seisukohti, soovi ja vajadusi, on kohatu oodata, et sinu partner sinust aru saaks või arvestada oskaks. Samuti peavad mõlemad pooled olema valmis oma suhet parandama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles