Vähene uni mõjutab sinu suhteid lähedastega

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Paljud inimesed ei tähtsusta und piisavalt, ning leiavad, et neil on liiga palju teha selleks, et öösiti magada. Kui unepuudusega seotud tervisehädadest on küllalt räägitud, on sellel mõju ka sinu suhetele teiste inimestega.

Hiljuti tehti uuring, kus 70 abielupaaril lasti magada laboris ning jälgiti neid, kirjutab Your Tango. Uuring leidis, et kui inimene oli kehvasti maganud, mindi suurema tõenäosusega ka oma partneriga tülli. Kui me pole piisavalt maganud, ei reageeri me olukordadele adekvaatselt ning me ei ole võimelised ka probleeme efektiivselt lahendama.

Meie aju vajab und, et korralikult funktsioneerida, kuid tihti ei teadvusta me seda endale. Meile näib, et välised tegurid ärritavad meid, kuigi tegelikult oleme me välisele ülimalt tundlikud. Kui me ei ole saanud piisavalt magada, oleme kergemini ärrituvad, kannatamatud ja kangekaelsemad. Samuti on väsinuna raske säilitada huumorimeelt ning tajume mõningaid süütuid nalju rünnakutena.

Kummalisel kombel on meie ühiskonnas tekkinud nähtus, kus vähene magamine on justkui uhkuse asi ja need, kes tunnistavad, et väsimus mõjutab nende funktsioneerimist ja mõtlemisvõimet, oleksid justkui nõrgad. Loomulikult leidubki meie kõigi elus momente või lausa perioode, kus tuleb mõningaid asju une arvelt teha, kuid see ei peaks olema norm.

Ülalmainitud uuring viitabki sellele, et vähese unega kaasnevad järelmõjud ei pruugi olla selgelt märgatavad. Me ei saa aru, et mõningad meie probleemid oleksid olemata, kui me piisavalt magaksime. Tõenäoliselt kannatavad meie ärritumiste all kõige esimesena lähedased, kuid kui me pole saanud juba pikemalt end välja puhata, muutub ärritumine tavaliseks juba ka väljaspool kodu. Samuti puudub siis energia, et võtta ette midagi lõbusat, mis aitaks stressi leevendada ning lõõgastuda.

Seega, kaalu hoolikalt läbi oma päevased kohustused ja kavad. Kas kõik need asjad, mida sa «pead» tegema, on tõesti vältimatud? Või saad sa mõned neist edasi lükata või lausa üldse tegemata jätta, et pikemalt magada. Väärtusta rohkem oma tervist ning suhteid lähedastega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles