Kui pikk peaks olema vastsündinu uni?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värsketel vanematel võib tekkida mure, kas nende vastsündinu magab piisavalt või kas pikk uneaeg on normaalne. Milline on mõnekuuse lapse normaalne unepikkus, räägib ämmaemand Elita Svareniece.

Iga lapse une hulk on erinev ja sõltub lapse temperamendist, kirjutab Emmedeklubi. On raamatuid, mis ütlevad, et vastsündinud magavad 20-22 tundi päevas. Ja tõepoolest, on ka selliseid lapsi. Laps jääb rinnal magama ja ema saab puhata. Aga on ka lapsi, kes magavad ainult mõne tunni kaupa ja nende emad on mures, kas kõik on hästi.

Lapse uni on tema tervise peamine näitaja. Kui laps on hoolitsetud, tal ei ole koolikuid, nahaprobleeme või muid ebameeldivust põhjustavaid tegureid ning ta magab väga vähe, võiks arsti poole pöörduda.

Umbes 80 protsenti vastsündinutest magab 18-20 tundi päevas. Siiski tuleks mõista, et lapse uni on samamoodi erinev kui täiskasvanute oma, ütleb imetamisnõustaja Sandra Lase.

Lapse unel on mitu faasi - pindmine ja sügav uni. Sügava une ajal aeglustuvad kõik füsioloogilised protsessid - hingamine ja pulsisagedus vähenevad, lihastoonus ja vererõhk langevad.

Kui me täiskasvanutena veedame umbes 20 protsenti pindmises unes ja 80 protsenti sügavas unes, on see lastel vastupidi. See tagab, et laps une ajal kasvab ja areneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles