Kuidas pärast lahkuminekut eluga edasi minna?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi peale lahkuminekut on viha täiesti tavaline emotsioon, ei aita see sul oma eluga edasi minna. Olnuga tuleks sõlmida rahu ja näha seda kui etappi, mis kasvatas sind kui isiksust.

Lahutusest taastumisele spetsialiseerunud suhtenõustaja Marina Pearson selgitab leheküljel Your Tango, et uut tervet suhet pole võimalik luua enne, kui oled vanast üle saanud.

Pearson ütleb, et inimene peaks muutma oma mineviku taagad tänulikkuseks. Pärast lahkuminekut on negatiivsete emotsioonide omamine mineviku suhtes normaalne. Sulle võib tunduda, et kui sa oma endise partneri suhtes negatiivset hoiakut ei võta, on see talle justkui liiga leebe «pääsemine».

Sinu viha, kahetsus või süütunne mõjutavad tegelikult ainult sind ennast ning lisavad sinu negatiivsetele emotsioonidele veelgi hoogu. Teadmine, et sul on õigus, kuid temal mitte, võib olla rahuldust pakkuv, kuid tegelikult ei pruugi see sulle õnnetunnet tuua.

Kui sa lased lahti vajadusest panna paika, kes teie suhtes eksis ja vigu tegi, ning häälestad end oma õnnele ja käitumisele, muutub ka sinu enesetunne. Sa tunned end olnu suhtes kergemalt ja ootad seda, mida tulevik toob.

Kuidas seda rahulolu leida? Lahenduseks on heade ja halbade külgede nägemine kõikides olukordades. Ükski asi pole kunagi läbinisti halb ega hea.

Kui halbades asjades hea leidmine võib näida loogiline, on tegelikult tarvis ka heas halba näha, sest see aitab sul üle saada kinnismõtetest seoses su endise partneriga. Kui sa kardad, et sa ei kohta enam kedagi, kes sind armastaks või arvad, et ühelgi teisel mehel pole selliseid iseloomuomadusi, on hea endale meelde tuletada, et temagi pole täiuslik. See ei tähenda, et sa peaksid endale sisendama, et ta on kõige halvem inimene, keda sa elus kohanud oled, kuid tuleta endale meelde, mis põhjusel te üldse lahku läksite.

Kui sa teda liialt imetled ja ilustad, sead sa ta kõrgemale enesest ja teistest. Sa ei saa olla rahul endaga ning süüdistad end teie lahkuminekus. Või ei suuda kunagi ükski teine mees sulle sobida. Ükskõik, millist omadust sa tema juures ka ei igatse, tuleta endale meelde, et ka sellel iseloomujoonel on mingeid varjukülgi. See aitab sul idealiseerimise asemel näha reaalsust ning tunda tänulikkust olnu üle. Saad olla tänulik, et sinu elus oli selline periood ning saad olla tänulik ka selle üle, et mõned asjad on nüüd lõppenud.

Kui jõuad selle arusaamiseni, ei ole sa enam ohver. Mõistmine, et see suhe ning lahkuminek on sind inimesena edasi arendanud, on vabastav ja annab sulle võimaluse eluga edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles