Füüsiline karistus võib teha lapse paksuks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanemad, kes oma last karistuseks nüpeldavad, riskivad lisaks teistele negatiivsetele mõjudele ka sellega, et laps võib kalduda rasvumisele ja tema tervis on täiskasvanuna nõrgem.

USA riiklik terviseuuring, milles osales 34 000 inimest, tegi selgeks, et need, keda lapsepõlvest karmilt karistati, olid suurema tõenäosusega täiskasvanuna rasvunud, põdesid artriiti ja südamehaigusi, vahendab iVillage.

Karmi karistamise all peeti silmas löömist, laksu andmist, tõukamist või lapse õlast sikutamist.

Uuringu tulemused avaldatakse ajakirja Pediatrics augustikuises numbris. Nendest selgub, et laste tervist pikemas perspektiivis füüsiline karistamine otseselt ei mõjuta. «Asi on seostes,» selgitas Manitoba ülikooli teadur ja uuringu juht Tracie Afifi. «Me ei saa öelda, et karistamine ise tekitab terviseprobleeme.»

Samas lisas Afifi, et nendele tõenditele toetudes saab järeldada, et füüsiline karistamine teeb lastele liiga. Mitmed uuringud on näidanud, et laksu andmine teeb lapse agressiivseks ja kahjustab tema emotsionaalset heaolu.

«Lapsed vajavad distsipliini,» sõnas Afifi. «Aga see ei tohiks sisaldada füüsilist jõudu.»

Uuringust tuli välja, et vaid 4 protsenti uuringus osalejatest oli lapsepõlves karmilt karistatud. Nende kehakaal oli võrreldes teistega kõrgem.

Sõltumatu ekspert, doktor Rachel Berger Pittsburghi lastehaiglast jäi uuringu tulemusi kommenteerides nõusse, et lapse füüsiline karistamine võib olla ohtlik. Pealgi, isegi kui selle abil saab last kiiresti korrale kutsuda, ei ole füüsiline karistamine pikas perspektiivis tulemuslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles