Kolm põhjust, miks su jooksutreening on jõudnud nullpunkti

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Buzzfoto/Scanpix

Olenemata sellest, kui edukas su treeningplaan on, võib ette tulla momente, mil tunned, et oled jõudnud nn platoole. Kui mõistad, mis seda põhjustab, leiad lahenduse, mille abil edasi rühkida.

Probleem: liiga palju, liiga tihti

Kui tunned, et jaksu pole, oled pärast iga jooksu täielikult kurnatud, siis võib olla, et piitsutad end liialt takka. Jah, ületreenimine on täiesti reaalne nähtus. See juhtub siis, kui keha sunnitakse nii palju, et see jõua järgmiseks treeningkorraks piisavalt taastuda, selgitatakse My Asicsi blogis.

Kui jooksed liiga kiiresti või kui teed liialt kõvasti trenni, siis ei jõua lihastesse piisavalt hapnikku. Liiga palju joostes keha väsib ja vajad rohkem aega, et enne uut jooksu kosuda.

Kui sa ei anna kehale puhkust, võid jõua platoole. Hullemal juhul võib ületreenimine põhjustada aga vigastusi, unehäireid ja isegi depressiooni.

Lahendus: sammhaaval edasi

Esiteks vaata üle oma jooksutempo. Leia endale mugav kiirus ja arvesta sellega, kui paned paika treeningplaani. Saad oma jooksutempot arvestada lihtsa stopperiga või kasutada nutitelefoni rakendusprogramme.

Teiseks vaata üle distants. Kui tahad joosta pikemalt, pead selleni jõudma tasapisi. Kui võtad ette harjumatult pika maa, võid endale viga teha ja eesmärgist hoopis kaugemale jääda. Treenides treeningplaani järgi teed asja endale lihtsamaks.

Probleem: vale küte

Õige toit on oluline mitte ainult energia andmiseks vaid ka treeningust taastumiseks ja lihaste kasvatamiseks. Liitsüsivesikute abil toodab keha glükogeeni, mis viib energia lihastesse, kuid valke on vaja selleks, et lihaseid taastada, kasvatada ning hormoone toota. Olulised on ka rasvad, mineraalid ja vitamiinid.

Lahendus: tasakaalustatud dieet

Vali oma toitu hoolikalt. Lisaks vitamiinidele ja mineraalidele, peaks treeningdieet sisaldama:

  • 60-65 protsenti süsivesikuid,
  • 10-20 protsenti valke,
  • 10 protsenti küllastunudrasvu,
  • 10-15 protsenti küllastumatarasvu.

Kui sul on toitumisega raske hakkama saada, on soovitatav abi paluda professionaalselt toitumisspetsialistilt, kes su menüü üle vaatab ja nõu annab.

Probleem: ebapiisav uni

Unepuudus võib samuti mõjutada treeningtulemusi. Uni on taastumisprotsess, mida ei saa millegagi asendada. Kui sa ei maga piisavalt, siis ei saa keha taastuda ja sa ei jaksa trenni teha.

Lahendus: rahune enne magamaminekut

Ära tee trenni vahetult enne voodisse minekut, et saaksid piisavalt rahuneda. Loe, kuula mahedat muusikat või käi vannis, et lõõgastuda. Kui sul on tõsisemaid uneprobleeme, pöördu arsti poole, et põhjused välja selgitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles