Miks lapsele meeldib asju korrata?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther M

Lapsed armastavad sama heli korduvalt kuulata. Sama kehtib ka muinasjuttude puhul. Miks see nii on, selgitab psühholoog Diana Zande.

Lapsed armastavad kordamist, sest sel viisil nad õpivad, kirjutab Emmedeklubi. Kui ta midagi mitu korda kuuleb, salvestab aju selle informatsiooni pikemaks ajaks. Korduseid on arenguks kõige enam vaja lapsele vanuses 12-18 kuud.

Kui laps on juba midagi selgeks õppinud ja meelde jätnud, meeldib talle seda veelgi korrata, et endale kinnitada, et ta mäletab seda. Peale mitmeid kordusi mäletab laps raamatu sisu ja teab, milline lause järgmisena tuleb. Laps on valmis aktiivselt lugemisprotsessis osalema. 
Seetõttu armastavadki 1-3-aastased lapsed lihtsaid laule ja lühikesi luuletusi. Need ei arenda vaid rääkimisoskust, kuid lapsed õpivad selle käigus ka uusi sõnu.

Selle pärast armastavadki lapsed sõnu, rütme ja tegevusi korrata. Nad on õnnelikud, et oskavad midagi uut ning tunnevad oma soorituse üle rõõmu. Näiteks kui laps õpib puslet kokku panema, teeb ta seda üha uuesti, et jälle oma saavutuse üle rõõmu tunda.

Ka vanemad saavad laste korduste armastust enda kasuks ära kasutada - näiteks saab neile õpetada magamamineku rituaale.

Selles vanuses on lapsed rahulikumad, kui nende päeval on kindel rutiin. Näiteks kui te teete õhtuti tegevusi teatud järjekorras - vannitamine, hambapesu, muinasjuttude lugemine ja teki alla minemine, harjub laps selle korraga ja läheb meelsamini magama. Sa võid lasta lapsel sellest aktiivselt osa võtta, küsides ta käest: «Mida me nüüd järgmisena teeme?»Ja tõenäoliselt ütlebki ta sulle: «Peseme hambaid!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles