Imeline pulmapäev eeldab asjalikku planeerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulmaisa Vahur Jüris.
Pulmaisa Vahur Jüris. Foto: Oksana Ulvar

Millest alustada pulmade planeerimist? Palju peab selleks aega varuma? Millega peab arvestama? Mida ei tohi kindlasti ära unustada? Need ja paljud muud sarnased küsimused hakkavad pruutpaari kummitama kohe, kui pulmapäev on paika pandud. Nagu paljude muude elusündmuste puhul, tasub ka siin abiks võtta spetsialist ehk kogenud pulmaisa. Iluguru palus nendele ja paljudele teistele võimalikele küsimustele vastuseidpulmaisalt Vahur Jüriselt.

Millal on õige aeg alustada pulmapeo planeerimise ja esimeste asjaajamistega?

Alustuseks tuleb välja mõelda, milline on teie unelmate pulmastiil ja kas see vastab teie eelarvele. Vastavalt stiilile, mille valite, kujuneb kogu kontseptsioon – vastuvõtu stiilis lühike ja väljapeetud pulm, mõisapulm, talupulm või lõbus kõrtsipulm. Variante on palju, kuid sellest oleneb, kui terviklikuks kujuneb kogu üritus, pruutpaari riietusest muusikavalikuni välja. Tihti on paljudel, ja eriti just pruutidel, oma visioon olemas, kuid võimalik on kasutada ka stilistide abi.

Järgmisena soovitan mõelda, keda peole kutsuda. Kui esimene nimekiri on koostatud ja potentsiaalne külaliste arv teada, tuleb hakata peokohta otsima.

Olenevalt pulmapeo suurusest on mõistlik hakata pulmi planeerima 6–10 kuud enne tähtsat päeva. Olenevalt aastaajast ja peo stiilist valitakse koht nii tseremooniaks kui ka peoks. Kõige varem peavad ettevalmistustega alustama noorpaarid, kes planeerivad pidu juulis või augustis. Samuti on piduderohke detsembrikuu, mil suur osa ansambleid, õhtujuhte ja peokohti on firmaüritustega hõivatud. Nendel aegadel on hilistel otsijatel kõige keerulisem meelepärast pulmavanemat, ansamblit, fotograafi ning peokohta leida.

Mis on need tähtsaimad detailid, millega tasub kiirustada ning mida esimesena käsile võtta?

Esimeste seas on oluline valida pulmaisa ja peokoht. Ka head fotograafid, videomehed ja ansamblid on nõutud kaup. Juhul kui jääd valikutega hätta, on kogenud pulmaisal enamasti tekkinud usaldusväärsetest professionaalidest tutvusringkond. Kui räägite oma ootustest fotograafi, ansambli, lilleseadja jms osas, saab ta teile soovitusi ja kontakte jagada.

Kui eelnimetatu paigas, tuleb hakata pruutkleidi, ülikonna, sõrmuste, lilleseadja, catering’i, pulmatordi ja kutsete peale mõtlema. Planeerida tuleb ka isiklik ilumeeskond – kosmeetik, juuksur, maniküür. Juhul kui ei kasutata oma autot, on mõistlik vaadata pulmasõiduki järele.

Milline roll on tublil pulmaisal tähtsa õhtu läbiviimisel?

Pulmavanem, kellel on sellekohane info ja kogemus, teeb teie elu oluliselt lihtsamaks.

Tema kogemused ja tutvused tulevad alati kasuks. Valitud pulmavanem peab olema igati abiks pulma korraldamise juures ja ka pulmapäeval. Sel tähtsal päeval on teie roll särada ja nautida teineteise ning külaliste seltskonda. Pruutpaar ei pea fotosessiooni ajal muretsema, kas kõik sujub plaanipäraselt, kas tort jõuab õigel ajal, kas DJ või ansambli tehnika saab püsti jne. Kõige selle eest hoolitseb üks õige pulmaisa kui tiimijuht, kellele on juba eelnevalt jagatud kogu info ja kes võtab ühendust ja teavitab ülejäänud meeskonda. Korralduslike küsimustega tülitab pulmaisa pruutpaari vaid äärmisel juhul. Et aga kõik sujuks kui lepase reega, tuleb langetada õige valik. Kohtuge esmalt potentsiaalse pulmaisaga, kes hakkab teie tähtsat päeva vedama. Meie seltskond on kirju, seega leidke just see mees või naine, kelle kätte võite usaldada oma elu võibolla tähtsaima päeva korralduse ja läbiviimise. Tark on kaks kuni kolm tublit tegijat omavahel konkureerima panna ja välja uurida, mida keegi peo kordaminekuks teha lubab ning kas pakutu läheb kokku teie soovide ning eelarvega. Kindlasti on igal pulmaisal nii-öelda oma stiil ning väga tähtis on üksteise mõistmine ja sobivus. Professionaalse pulmaisa tunneb ära selle järgi, et algul kuulab ta teie visiooni ja alles siis räägib ise, kuidas tema saaks üritusse oma panuse anda.

Paika tuleb panna ka peo stiil ja see, kuidas õhtu edenedes võiks pidu areneda – väljapeetud, lõbus, mänguderohke... Kui kondikava on paigas, saab pulmaisa vastavalt külaliste ja tekkinud peomeeleolu piires teie soovidega arvestada. Alati tasub pulmaisa informeerida nüanssidest, mida kindlasti sooviksite näha ja mis on kindlalt välistatud.

Kuidas leida ja valida õige peokoht?

Koht tuleb valida meelepärase peostiili järgi. Levinumad on mõisa- ja lossipulmad, siis peokeskused, turismitalud, kõrtsihooned, aga ette tuleb ka seda, et oma koduõuele pannakse püsti suur peotelk. Enamik peokohti pakuvad ka catering teenuseid, mis teevad teie elu palju lihtsamaks. Ja vastupidi, catering’i firmad on valmis teile valitud peokohta järgnema. Niisiis võib lasta fantaasial lennata! Tänapäeval ollakse paindlikud ka menüü osas, mida kohendatakse teie soovide järgi. Paljud kohad kutsuvad enne pidupäeva ka põhiroogasid degusteerima ja majaveine maitsma.

Tort tuleb üldjuhul eraldi tellida. Siinjuures kuulake kindlasti peokoha peremehe või pulmavanema soovitusi.

Millised tähtsad ja olulised persoonid tuleb noorpaaril veel enda kõrvale leida?

Et oma kauneim päev jäädvustada, tuleb paljude fotograafide hulgast valida see õige, kelle stiil ja hinnaklass on just teile kõige sobivam. Eelnevalt on võimalus interneti teel tutvuda ja vaadata erinevate tegijate töid, sest korralikul fotograafil on ka korralik portfoolio. Seejärel tasub valida paar teile meeldinud fotograafi ning pärast silmast silma kohtumist langetada oma valik.

Vähemtähtis ei ole ka liikuva pildi jäädvustamine. Uskuge, see on esimene, mida soovite peale pulmi näha. Soovitan investeerida kvaliteetsesse teenusesse, sest just pildimaterjal on see, mis jääb seda kaunist päeva aastakümneteks ja -sadadeks meenutama! Kui on vaja kokku hoida, siis ärge tehke seda foto ja video arvelt! Pigem soovitan üle vaadata külaliste arvu.

Ansambli valikul tuleb lähtuda peokohast, mis paneb paika stiili ja bändi võimaliku suuruse. Üldjuhul soovitakse, et bänd ja külalised oleksid ühes ruumis. Eestis on väga palju häid pulmabände, kellega on pulmavanemal hea koostööd teha ja kes teevad muusikat igale maitsele.

Hea kui lisaks eesti keelele osatakse ka inglise- ja venekeelseid laule. Koosseisu suurused on väga erinevad. Peo võib käima tõmmata ka üksik vahva pillimees. Levinumad on siiski kahe kuni viie liikmelised kollektiivid. Tihti kurdetakse, et mida tuntum nimi, seda vähem nad pulmas pilli mängivad, ja siin võib vahest ka tõetera sees olla. Alati tasub bändiga kokku leppida, mitu setti ja kui pikalt korraga nad mängivad. Vahel soovitakse jätkata pikemalt ja siis kasutatakse DJ teenust või pannakse sobib muusika ise kokku.

Üsna varakult võiks hakata riietusele mõtlema. Sobiva kleidi leidmiseks on mitmeid võimalusi – tellida disainerilt, osta poest või võtta laenutusest. Võimalik on tellida ka internetist, kuid siin on alati väike risk, kas toode vastab pildile, kas suurus klapib jne. Ka siin oskab pulmavanem soovitusi anda.

Paralleelselt tasub külastada kullapoodi. Juhul kui on plaan valmistada käsitöösõrmused kullasepa juures, tasub varuda rohkem aega, sest paarist kuust jääb ilmselgelt väheks.

Kolm kuni neli kuud enne pulmapidu on õige aeg kutsed välja saata. Kui pidu on planeeritud suvekuudesse, võib pool aastat varem saata kõigile potentsiaalsetele külalistele «eelteatis», palvega see päev neile planeerida. Eraldi seal pulmadest ei kirjutata. Nii on oodatud külalistel lihtsam oma puhkuseid ja muid sündmusi planeerida.

On väga tublisid käsitöömeistreid, kes meisterdavad kutse vastavalt teie soovidele. Või on palju erinevaid näidiseid, mille hulgast leiate kindlasti selle õige. Samuti valmistavad meistrid vajadusel ka ühtses stiilis lauakaardid, menüüd või lauaplaanid.

Kõige eelneva kõrval tuleb paralleelselt leida lilleseadjad, tordimeister, kosmeetik ja juuksur. Siin panustage ainult proffidele! Olen oma 22-aastase peojuhi praktika jooksul näinud, kuidas pruudikimp juba esimese õnnitlemise juures laiali «valgub» või kui pruudil pärast esimest naeratust pikad «krohvipraod» üle põse jooksevad. Ka pulmatort nõuab tavalisest erinevat ja keerukamat tehnikat ning koospüsimiseks ja transpordi talumiseks on vajalik õige tehniline lähenemine.

Sellisel tähtsal päeval ei taha keegi, et just tema pulm oleks see, kus alles praktikatöid tehakse.

Kokkuvõttes peab kõik valitu omavahel stiililt haakuma, et päev kulgeks kui muinasjutt, mida hiljem rahuloleva muigega meenutada!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles