Pulmafotost tavatuma nurga alt – pulmafotograafi pilgu läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Ääro

Kuigi pulma planeerides võib tunduda, et aega on küll ja küll, lendab aeg teadupoolest kiiresti. Kui oodatud pulmapäev viimaks läbi on saanud, tajub pruutpaar seda tihti unenäona, mis justkui heleda leegiga säraküünal ühe hetkega lõpule jõudis. Õieti võib pulmapäev nii kiiresti mööduda, et ei jõuagi kõike sel päeval toimuvat tajuda ja hiljem meenutada. Kuid õnneks on pulmas tegelane, kelle ülesanne on hoolitseda hinnaliste mälestuste eest. Professionaalse fotograafi loodud fotojutustus taaselustab sündmused ja toob nähtavale hetki, mida pruutpaar ise ehk ei märganudki. Võib isegi öelda, et fotograaf aitab mälestusi luua.

Küllap järele mõeldes avastad, et nii mõnigi lapsepõlvemälestus ei olegi «päriselt» su enda oma, vaid pärineb mõnelt fotolt. Sellest, kui tähtis oli fotograafi roll sinu pulmas, hakkad päriselt aru saama alles aja kulgedes. Inimestel on võime halbu asju unustada. Nii võib-olla unustame mitte just kõige maitsvama toidu, vales toonis lilled kimbus või pulmaisa saamatuse pidu õiges meeleolus hoida, aga halbu pilte oma pulmast ei saa kunagi unustada.

Pulma korraldades tavatseme silme ees näha vaid pulmapäeva, kuid kasuks tuleb pilku veidi avardada. Otsides õiget pulmafotograafi, tehakse valik tihti imekaunite ja romantiliste ilupiltide järgi, sest need on lihtsalt nii ilusad. Ja fotograafidel on hea ilupiltide abil ennast reklaamida, sest pärast pulma kibeletakse just neid pilte esimesena nägema. Kuid ilupildid on moeteema. Eile olid moes romantiliselt udused pildid, täna on selleks plassid vintage-stiilis pildid, homme tuleb juba midagi muud. Tõeliselt ajatu on aga hea fotojutustus! Ei ole oluline, kas pildid on mustvalged või udustatud, tähtis on, et nad meenutaksid värvikalt meie elu üht tähtsamat sündmust. Võimekus piltide abil lugu jutustada ei ole aga jõukohane kõikidele inimestele, kes oskavad kaamerat käsitseda.

Kuulun sellesse usku, kes arvab, et ükski naine pole oma eluajal ilusam kui oma pulmapäeval. Lisaks suurele ressursile, mis läheb käiku pruudi ilu nimel, on olemas ka vaid pulmapäevale omane tugev sisemine sära, mis ei jää pruudi juures kellelegi märkamatuks. Peab olema fotograafina tõeline kobakäpp, kui nii jõulist ilu ei suudeta fotole saada. Hoopis teine lugu on aga loojutustamise võimega. Pruuti huvitab kohe pärast pulma, kuidas õnnestusid ilupildid. Kuid see, millise loo räägivad pildid pulmast, muutub tähtsaks ja väärtuslikuks alles aastate pärast. Oled sa hoidnud käes näiteks oma vanaema pulmapilti ja avastanud end mõttelt, et sooviksid rohkem näha ja teada saada tollest nii ammusest päevast? Paraku ei kajasta ilupildid kõike seda, mida tegelikult näha tahaksid.

Pulmapäev on tähtis päev, seepärast suhtu ka fotograafi valimisse hoolega. Eestis on mitmeid väga häid pulmafotograafe. Kuna fotograafia on olnud viimasel kümnendil väga populaarne hobi, siis on valik selles vallas väga suur ja võimaluste rohkus teeb valiku tegemise keerukamaks. Otsust ei tohiks langetada ainult mõne lavastatud ilupildi alusel. Nagu oli jutuks, polegi neid pilte nii raske teha ning sellega saavad hakkama enamik piltnikke. Pulma jäädvustamisel loona on tähtis fotograafi kogemus ja professionaalsus. Võimekas loodusfotograaf ei tähenda kohe head pulmafotograafi ja vastupidi. Suurepärase foto aluseks ei ole mitte niivõrd pildistamistehnika valdamine, kuivõrd valdkonna tundmine, mida jäädvustatakse. Kindlasti ära piirdu vaid ilupiltide vaatamisega, vaid küsi vaatamiseks mitme pulma lugu. Kui need lood sind köidavad, siis võid loota, et ka sinu pulmast jäädvustatakse meeldejääv lugu.

Oluline on, et fotograaf sulle ka inimesena meeltmööda oleks ja et teil tekiks omavaheline klapp ja mõistmine. Ilupildi ilu, mis minu jaoks tähendab eelkõige loomulikkust, sõltub sellest, kui vabalt paar ennast fotograafi objektiivi ees tunneb. Saage fotograafiga kokku ja usaldage oma sisetunnet. Kui emb-kumb teist tunneb end ebamugavalt, kordub sama tõenäoliselt ka fotosessiooni ajal ning see kajastub hiljem ka piltidel. Ka ilupildid, ehkki nad lavastatakse, peavad jutustama lugu – lugu iga paari omavahelisest keemiast, soojusest ja hoolimisest. Et see energia saaks esile tulla, on vaja end koos kallimaga fotograafi ees vabalt tunda. Hea fotograaf ei domineeri liigselt, vaid annab sujuvalt soovitusi ning püüab teile ainulaadse energia märkamatult fotole.

Mõni sõna ka teenuse hinnast või õieti sellest, kuidas hind kujuneb ja kui palju teeb korralik fotograaf sinu heaks tegelikult tööd. Kõigist tegijatest sinu pulmas on kõige pikem tööpäev just fotograafil. Alustab ta ju hommikul koos pruudiga, jäädvustades ettevalmistusi ilusalongis, ning lõpetab harilikult südaööl. Kokku teeb see umbes 15 tundi. Sageli lisandub ka eel- ehk n-ö proovisessioon. Hiljem järgneb arvutitöötlus, mis vältab põhjaliku töö puhul umbes kolm päeva. Lisaks eelnevad kohtumised ja arutelud. Töötunde koguneb seega päris korralikult. Kui arvestada töötunde kokku nii 40 ringis, siis ei ole 800 eurot fotograafi teenistusena ju tegelikult kuigi kõrge. Kuna fotograafi näol on tegemist personaalse teenusega, peaks olema õiglane, et selle teenuse eest küsitakse kallimat hinda. Ka fotograafias kehtib sama reegel nagu mujalgi – enamasti tuleb liiga odav hind ikka millegi arvelt. Kui sellest pulmapiltide puhul aru saad, on kahjuks juba liiga hilja. Seega tasub fotograafi hoolega valida ja see õige enda jaoks üles leida.

Kui ootasid kümmet soovitust sellest, kuidas pulmapiltidel hea välja näha, siis sellest siiski juttu ei tule. Küll aga on pulmapäev see päev, mil fotograafile on loodud parimad tingimused hea foto saamiseks –  meik, riietus, meeleolu, kohad. Mõnikord võib ilm alt vedada, aga fotograafias öeldakse, et halb ilm ongi pildistamiseks see hea ilm. Muidugi ei saa pruuti vihma käes leotada – sellisteks juhtudeks peab korralikul pulmafotograafil olema varuplaanid.

Üks «käsk» mul fotograafina siiski on, mis mõjutab just lavastuspiltide tulemust. Kuna ma hindan ilupiltide puhul eelkõige loomulikkust, siis näitab kogemus, et need paarid, kellega on pildistatud eelsessioon, tunnevad end pulmapäeval tunduvalt vabamalt ja romantilisemalt ning need tunded kanduvad ka piltidele. Eelsessiooni ajal saan fotograafina aimu paari «modellivõimetest», mis lubab mul paremini planeerida ka pulmapäeva sessiooni. Paar saab aga aimu, kuidas töö kulgeb, ning pulmapäeval kohtume juba nagu «vanad sõbrad».

Eelnev jutt oli fotograafiast ja fotograafist, kuid pulmas toimetab tihti veel üks isik, kes tegeleb mälestustega – videomees. Kui eesti pulmas peetakse millegipärast tähtsamaks fotograafi, siis vene pulmades kipub asi vastupidine olema. Kuigi mõlemad tegelevad mälestuste loomisega on foto ja video olemuselt väga erinevad. Kui plaanid oma pulma jäädvustada nii fotodel kui videol, on mul mõned soovitused.

Esmalt soovitan leida sellise videomehe, kes teab, kuidas pulmas toimetada. Seda põhjusel, et näiteks teleoperaatori tööstiil on väga erinev sellest, mis sobiks pulma. Pean häid videoinimesi pulmades väga tõsisteks tegijateks, kuna nad peavad keerulistes valgusoludes saavutama väga kvaliteetse tulemuse. Kõige selle juures peab ta, nagu ka fotograaf, jääma võimalikult märkamatuks. On üsna häiriv, kui pulm muutub filmivõteteks. Viimane kipub olema probleemiks just telemeestele, sest nende tavatöös pole nähtamatuks jäämine vajalik. Väga oluline on video- ja fotoinimese omavaheline koostöö ja sobivus. Kõikide komplektide puhul ei pruugi see sugugi õnnestuda. Enamasti tunnevad ka profid selles vallas üksteist ja teavad kinnitada sinu valiku õigsust. Mõistlik on enda jaoks läbi mõelda, kumb pool on sinu jaoks teatud olukorras olulisem ning pulma kondikava fotograafi ja videotegijaga läbi arutada. Teades, et just sellel hetkel on tähtsam video, loovutab fotograaf kõige «magusama» positsiooni videotegijale. Oleme ju mõlemad ühe asja eest väljas.

Õnnestunud piltide seisukohast on oluline roll ka pulmaisal, kes on kogenud tegijana justkui kogu tiimi juht. Just tema annab foto- ja videograafidele märku, millal on kavas mõni oluline üritus, et mälestuste jäädvustajad midagi olulist maha ei magaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles