30 mõtet, miks sul ei pea kahekümnendates tulevikuks selge plaan olema

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa pea kolmekümneselt täpselt teadma, kuidas su edasine elu kulgeb. Tegelikult ei pea seda teadma ka hiljem, sest elu on pidev rännak. Sellest hoolimata võid kahekümnendates eluaastates tunda tohutut survet, justkui peaks sul kõik juba selge olema.

Sul võivad 25-selt juba olemas olla nii oma kodu, hea töökoht, kõrgharidus kui lapsedki, kuid elus võib ette tulla palju ootamatusi. Kas see tähendab, et kui sul pole kolmekümneselt kõik «nii nagu peab» oled läbi kukkunud? Ei, sul pole midagi viga. Sa oled täiesti normaalne. Kui oled oma tuleviku pärast väga mures, on sul suure tõenäosusega eksistentsiaalne kriis, muud midagi, kirjutab Huff Post.

See eluperiood, mis peaks olema elu kõige põnevam aeg, võib olla tegelikult tõeliselt hirmutav. Kui suudad loobuda ühiskonna, tuttavate ja enda ootustest, võid tunda suurt vabadust. Sul ei pea kõik tulevikuplaanid paigas olema, kuid sa pead midagi ikkagi tegema. Sinu elueesmärk ei ilmuta end sulle nagu välgunool. Kui tahad, et su elul oleks mingi suurem mõte, siis pead esiteks selgeks tegema, mida sa selle all silmas pead.

Allpoolt leiad mõned teemad ja mõtted, mis sind toetavad, inspireerivad ja tuletavad meelde, et sa pole üksi. Need mõtted on karjääriekspertidelt ja arvamusliidritelt 30ndatele eelneva kriisi konverentsilt. Osalejatelt küsiti, mida nad oleksid tahtnud öelda oma 20-aastasele minale, kui nad saaks ajas tagasi minna.  

  1. Sa eksid. Luba endal eksida. Ära karda seda, sest eksimustest õpid nii palju väärtuslikku, mida riske vältides õppida ei saa. Hoopis riskide vältimine on risk.
  2. Ära ürita olla täiuslik. See pole mitte ainult kurnav, vaid ka võimatu.
  3. Su vanemad võivad oodata, et teed asju nii nagu nad on ette planeerinud või nii, nagu nemad tegid. Tee seda, mida ise tahad, isegi kui nad pole sinuga nõus. Ära muretse, küll nad sulle andeks annavad.
  4. Asjad, mis ei lähe nii nagu plaanitud, on mõnikord suureks õnnistuseks. Vahel läheb aga selle mõistmiseks pisut kauem aega.
  5. Tee asju, et silma hakata, aga ära tee neid ainult selleks, et silma hakata.
  6. Tugine elus oma sisemistele väärtustele. Ära sea eesmärgiks olla seksikas, rikas ega kuulus, need soovid ei pruugi kunagi täituda.
  7. Noorus ei tee sind võitmatuks, aga see annab hea võimaluse kujundada tervislikke harjumusi, mille väärtust hakkad vananedes paremini mõistma.
  8. Maga korralikult ja toitu tervislikult. Ära söö rämpsu.
  9. Naudi oma keha ja ära karista seda imedieetide ja kriitikaga. Tee trenni ja ole endaga rahul.
  10.  Naised, ärge muretsege pingsalt n-ö bioloogilise kella pärast. Stressil on viljakusele halb mõju.
  11.  Kehakeemia on oluline, kuid püsisuhteks sellest ei piisa. Ära lepi kehva kaaslasega.
  12.  Sõprussuhted on väga väärtuslikud. Ära hoia enda lähedal inimesi, kes sulle liiga teevad ja keda sa ei armasta. Kuluta oma aega sõpradele, kes seda väärt on.
  13.  Ära oota, et inimesed muutuksid. Kui sulle tundub, et kaaslasel on potentsiaali millekski enamaks, ära jää tema õidepuhkemist igaveseks ootama, seda ei pruugi tulla. Võta teda sellisena, nagu ta on.
  14.  Kõik suhted õpetavad sulle midagi väärtuslikku sinu enda kohta ja panustavad sinu arengusse. Isegi kui suhe saab läbi, on see edukas, sest saad enda kohta midagi õppida.
  15.  Kui suhe on läbi, siis lase tal minna. Ära jää tema järel nuhkima ja teda pikalt taga nutma. Liigu edasi ja ära põlga teisi ära. Kõik saavad mõnikord suhetes haiget.
  16.  Pole olemas vaid üht «hingesugulast». Suure tõenäosusega satud suhetesse mitme inimesega, kuid kõige olulisem suhe on sul iseendaga.
  17.  Varakuse trikk seisneb eelarve koostamises ja säästmises, kuid ära sea endale piire. Õpi, kuidas saaksid oma vara suurendada kohe praegu. Vara ei tähenda ainult raha.
  18.  Küsimus «Mida ma tahan oma eluga peale hakata?» tähendab enamasti pigem millegi eemaldamist oma elust mitte inspiratsioonisähvatust.
  19.  Ole kannatlik, sest edu ja võimalused tulevad omal ajal. Üleöö edukaks ei saa.
  20.  Tööl venivillemeid ei sallita, ära ole üks nendest! Tee võimalusel rohkem kui sult nõutakse.
  21.  Kui hakkad tegelema oma ettevõttega, siis vali mingi kindel probleem, mida lahendada. Ettevõtluse kõige olulisemad koostisosad on initsiatiiv ja distsipliin.
  22.  Läbipõlemine pole asi, mille üle uhkust tunda. Ära proovigi kõigega üksi hakkama saada. Keskendu sellele, millega sa kõige paremini hakkama saad ja ülejäänu delegeeri teistele.
  23.  Mõtle, mis on sinu isiklik bränd. Ära unusta, et sinu kirg teeb sind ainulaadseks.
  24.  Pane kirja, mille poolest sa tahad tuntud olla. Tee nimekiri väärtustest, mida pead õigeks ja ära reeda end.
  25.  Mõtted mõjutavad reaalsust. Seega sa kas tõmbad asju endale ligi või peletad eemale. Ole oma mõtetega ettevaatlik.
  26.  Ära võrdle ennast pidevalt teistega ja ära ole enda vastu nii kriitiline. Ära kasuta Facebooki enese piinamiseks. Ole enda vastu hea!
  27.  Oled nüüd täiskasvanu. On aeg nabanöör läbi lõigata ja hakata elama iseseisvat elu, vanematest eemal.
  28.  Õpi usaldama oma intuitsiooni, et oskaksid reageerida, kui tunned, et midagi on valesti.
  29.  Teiste teenimine on väga oluline, et oleksid õnnelik. Leia viis, kuidas head teha.
  30.  Vaheta «mida ma saan» «mida ma saan teha» vastu. See on õige mõtteviis, mille abil saad midagi maailmas muuta.

Loodetavasti said nendest mõtetest inspiratsiooni ja mõtteainet. Selleks, et luua mõtestatud elu, pead seda elama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles