Miks me iseend kritiseerime?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Sa oled suurepärane naine, kuid hoolimata sellest kipud sa olema iseenda kõige julmem kriitik ja vaenlane, piitsutades end tühiste asjade pärast.

Öeldakse, et kohtle teisi nii nagu sooviksid, et sind koheldaks, kirjutab You Beauty. Kuid enamasti ei suhtu me endasse nii hästi kui teistesse.

Me peaksime iseenda käest küsima, kes me oleme enese suhtes mõõdukalt kaastundlikud ja andestavad. Või  kas me kritiseerime ja materdame end asjade eest, mida me oma lähedastele eales pahaks ei pane? Miks me iseenda suhtes nii kriitilised oleme?

Psühholoogid ütlevad, et ühtpidi survestavad meid ühiskonna  seatud ootused. Meediast saadud signaalid tekitavad meis tunde, et ükskõik, kuidas me ka ei pinguta, me pole ikkagi piisavalt head. Kuid me peaksime ignoreerima seda, mis tuleb väljastpoolt ja keskenduma endale ning oma võimalustele. Kui sa kohtled iseend kui kedagi, kes pole kiitust ja austamist väärt, ei tee seda ka teised.

Kui oled enda peale pahane, võta hetk ja mõtle, mis sinus sellist emotsiooni tekitab. Leia oma pettumuse tegelik põhjus ja tegele sellega.

Mõtle ka sellele, kas kõik endale võetud kohustused on tõesti vajalikud või meeldivad? Kui sa ei suuda endale põhjendada, miks sa seda teed, siis jäta see lihtsalt tegemata. Sa ei pea tundma väsimust, süü- ja kohusetunnet asja pärast, mis on sinu jaoks ebavajalik.

Hoia sõpru ja lähedasi oma eluga kursis, sest nende kiitus ja tunnustus aitab sul näha neid aspekte, mida sa ise ei märka. Vahel võib olla üllatav, milliseid asju teised sinu elus ja saavutustes imetlusväärseks peavad. Lase neid asju endale meelde tuletada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles