Tark mähe näitab beebi tervislikku seisundit

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

New Yorgi idufirma Pixie Scientific on välja töötanud mähkme, mis annab beebi uriini analüüsides teada võimalikust kuseteede infektsioonist, neeru funktsioonihäiretest ja veepuudusest. Nutitelefoni rakendusprogrammi abil saab selle info ka otse lastearstile saata.

Firma loojateks on abielupaar, kes tuli targa mähkme ideele autoga sõites. «Sõitsin ühel päeval naise ja tütrega kodu poole, kui naine küsis, kas laps tegi püksi,» rääkis Yaroslav Faybishenko, Pixie Scientific juht. «Mulle koitis, et ta ei istu mitte ainult uriini, vaid ka andmete sees,» kirjutab The New York Times.

Targa mähkme kasutamine on lihtne. Mähkme eesosas on plaaster värviliste ringikestega. Igal ringil on oma funktsioon, analüüsides valke, veesisaldust või bakterite olemasolu uriinis, et tuvastada võimalikke kõrvalekaldeid. Plaastril on ka valge ringike, et teiste ringide värvuse muutus oleks paremini märgatav.

Nutitelefoniga plaastrist pilti tehes analüüsib rakendusprogramm ringikeste värve. Andmed saab saata ka lastearstile, kes otsustab, kas laps vajab lisaanalüüse.

Tarka mähet hakatakse selle aasta septembris katsetama California ülikooli Benioffi lastehaiglas. Samalaadset uuringut plaanitakse ka Columbia ülikooli lastehaiglas. Kui katsed osutuvad edukaks, siis vajab toode veel toidu- ja ravimiameti (FDA) heakskiitu, et jõuda tarbijateni.

Faybishenko sõnul hakkab tark mähe maksma umbes 30 protsenti rohkem kui tavaline mähe.

Vaata ka videot!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles