Kas ignoreerida või tülitseda?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

San Francisco riigiülikooli psühholoogiaprofessor Sarah Holley küsitles 127 pikalt koos olnud abielupaari korduvalt kolmeteistkümne aasta jooksul. Jälgiti seda, kuidas ja mille üle paarid igapäevaselt vaidlesid või tülitsesid.

Selgub, et mida kauem on koos oldud, seda enam üritatakse konflikte ignoreerida ja see kehtib nii meeste kui naiste puhul, kirjutab You Beauty.  Tavaliselt tähendab see lihtsalt teema vahetamist, kui kerkib esile mõni potentsiaalselt tüli tekitav küsimus.

Probleemidest mitterääkimine ja nende ignoreerimine näitab eelkõige vähest oskust omavahelisi erimeelsusi lahendada. Kui aastate jooksul pole mingite teemade puhul suudetud jõuda mõlemaid pooli rahuldavate kokkulepeteni, tundub tüli vältimiseks etem teemat lihtsalt mitte üles võtta. Kui pikalt koos olnud paarid võivad hoolimata neist läbi arutamata probleemidest siiski koos püsida ning oma kooseluga rahul olla, lõhub vähene suhtlemine eelkõige vähem koos olnud paare, kelle jaoks on tõstatunud probleemid uued ja valusad.

Samas võib mõnikord mingite asjade ignoreerimisest ka kasu olla, sest kui muidu viiks vaidlus üksteisele haiget tegevate ütlusteni, saavad emotsioonid aja jooksul hajuda ning hiljem võib probleem sinu jaoks oma tähtsuse kaotanud olla.

Kuidas siis otsustada, milliseid asju läbi arutada ning millised sinnapaika jätta? Kui teil on pikalt kestev erimeelsus mingi asja üle, milles te kumbki pole valmis looma kompromisse, mis mõlemaid pooli rahuldaksid, tasuks need teemad pigem puudutamata jätta. Kui te kumbki oma seisukohast ei tagane, vihastate te üksteise peale veel enam ning see rikub teie omavahelist lähedust.

Kokkuvõtvalt, tülitsege asjade üle, mida te tõepoolest mõlemad aktiivselt parandada soovite ja saate. Muul juhul on tegemist mõttetu närve kulutava tüliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles