Hiline magamaminek rikub laste vaimseid võimeid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti teadlased tegid rohkem kui 11 000 lapse peal uuringu, millest selgus, et hiline magamaminek ja ebaregulaarne magamisrežiim võivad nüristada väikelaste mõistust.

Uurijad kogusid andmeid lastelt kolmeselt, viieselt ja seitsmeselt, et saada teada, kuidas neil õppimine edeneb ning kas see võib olla seotud nende magamisharjumustega, vahendab teadus.err.ee.

Selgus, et need lapsed, kel polnud kindlat uneaega või kes läksid magama hiljem kui kell 21, said lugemis-, ruumitaju- ja matemaatikatestides madalamaid tulemusi.

Pediaatria ja laste tervise kuningliku kolledži teadlase Robert Scott-Juppi selgitusel võib uuringu näitel tunduda, et väiksem unehulk muudab lapsed vähem intelligentsemaks, kuid tegelikkus on keerulisem.

Teadlaste sõnul on aju arenguks olulised nii sotsiaalsed kui bioloogilised faktorid, kuid uuringust saab aga kindlasti järeldada, et rutiin on laste jaoks oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles