Kuidas võlakoormat vähendada?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Kõigil meist esineb rahaliselt raskemaid aegu ja mõnikord on olukord nii tõsine, et pole võimalik maksta isegi elementaarsete elamiskulude eest. Stress maksmata arvete pärast mõjutab tervet su elu, kuid selle asemel, et langeda masendusse, tegele probleemiga.

Kui suured on sinu võlad?
Koosta nimekiri kõikidest võlgnevustest, pane kirja, millised on minimaalsed võimalikud maksed, soovitab Genius Beauty. Pane paika, milliste võlgade tasumisega on pakilisem ja millistega saab veel oodata. Selle nimekirja jälgimine aitab sul hetkelist olukorda teadvustada.

Lõpeta võlgu elamine
Võlaga võlga katta ei anna. Ära võta endale rohkem kohustusi, mis sinu olukorra raskemaks muudavad. Lõpeta oma krediitkaardi kasutamine, ära võta rohkem järelmakse ega laene.

Pane paika oma kuu eelarve. Inimesed satuvad võlgadesse tihti seetõttu, et nad ei jälgi seda, kui palju neile raha sisse tuleb ja millised kulutused on vaja selle summaga ära katta. Vaata kriitiliselt üle, milliste asjade pealt saaksid kokku hoida. Ka väike summa aitab sind veidi edasi.

Koonda makseid
Dave Ramsey on mõelnud välja meetodi, mis on aidanud paljudel inimestel halvast rahaseisust välja tulla. Hoia oma eelarvest kokku, et sul jääks lisaks igakuistele hädapärastele kuludele üle 100 eurot. Võta oma kõige väiksem võlg ja lisa selle kuumaksele see 100 eurot. Ülejäänud võlgu maksa edasi vana maksegraafiku kohaselt. Kui kõige väiksem võlg on kaetud, kasuta seda summat, mille muidu oleksid pidanud kuus vana võla katteks välja käima, et maksta järgmist võlga selle summa võrra rohkem.  Jätka seda strateegiat, kuni su võlad on kaetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles