Kuus põhjust, miks sul on raske õhtuti uinuda

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi mõelnud, miks on õhtuti niivõrd raske uinuda? Kas jõid hilisõhtul kohvi või sõid liiga palju? Võib-olla sa ei suuda lihtsalt oma mõtteid välja lülitada.

Põhjuseid, miks õhtuti võib raske uinuda olla, on mitmeid. Kui sa tead, millest su unetus võib tingitud olla, siis on lihtsam sellele probleemile ka lahendust leida. Siin on kuus kõige enam levinud põhjust, miks inimestel on raske magama jääda, kirjutab allwomenstalk.com.

Tegid hilja õhtul trenni. Su kavatsused olid küll head, ent hilisõhtune trenn võib uinumise raskemaks muuta. Kui arvad, et väsitad end õhtuse trenniga ära, siis ole ettevaatlik, õhtuse trenni mõju võib hoopis vastupidine olla. Karm treening kolm tundi enne uneaega võib kiirendada südametööd ja ainevahetust, mille tulemusel tundub uinumine peaaegu võimatuna. Ürita trenni teha varasemal kellaajal või hommikuti.

Magad sageli liiga kaua. Kui sa ärkad tihtilugu liiga hilja õhtuste ürituste, töö või selle tõttu, et sul ei tulnud eelmisel õhtul und, siis just see sama põhjus võib takistada sul magama jäämast. Pikalt magamine võib ju hommikuti hea mõttena tunduda, kuid kasvõi ühel hommikul kauem magamine võib su sisemise kella sassi lüüa ja anda ajule märku, et õhtuti tuleks kauem üleval olla. Kui sa pead õhtul kaua üleval olema, lükka oma hommikust ärkamisaega maksimaalselt ühe tunni võrra edasi, mitte rohkem.

Muretsed magamise pärast. Tundub naljakas, et unetuse põhjuseks on see, et sa muretsed magamise pärast, aga nii võib vabalt juhtuda! Kui lähed voodisse mõeldes oma hommikuste kohustuste peale ja sellele, et sa pead nüüd ja kohe uinuma, siis muutub uinumine tegelikult tunduvalt raskemaks. Kui nii juhtub, tõuse parem voodist ja mine teise tuppa, et mõtted selgemaks muutuks.

Jõid hilja õhtul alkoholi. Paljud inimesed on harjunud enne und klaasikese kangemat jooma, et uni kiiremini tuleks, kuid see plaan võib hoopis vastupidiselt mõjuda. Hilisõhtul või vahetult enne uneaega alkoholi joomine võib sind küll uimaseks muuta, kuid tegelikult see segab su und ning järgmisel hommikul tunned end endiselt väsinuna. Kui jood selleks, et magama jääda, eelista taimeteesid kummeli või palderjaniga, mis aitavad lõõgastuda ilma und segamata.

Su tuba pole piisavalt pime. Tänapäeval ümbritsevad meid arvukad elektroonilised vidinad, seega võib olla raske oma tuba täiesti pimedaks teha. Kui näed keset ööd mõnd valgusallikat, arvab aju, et on aeg ärgata. Seega võivad teleri või nutitelefoni tulukesed tõsiselt und häirida ning muuta uinumise võimatuks. Muuda oma magamistuba võimalikult pimedaks, pannes kõik elektroonilised vidinad nägemisulatusest kaugemale.

Su organismis on veel kofeiini. Paljud inimesed joovad hommikuti kohvi seetõttu, et üles ärgata, kuid samas on kohvi süüdi ka selles, kui õhtul ei tule und. See on kui nõiaring. Kui jood päevas rohkem kui ühe tassi kohvi, on õhtuks su organismis päris korralik kogus kofeiini. Kui tahad kohvi juua, tee seda hommikuti ning ürita piirduda ühe tassiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles