Kas antidepressandid võivad armuelu hävitada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui peaksite valima seksi ja õnneliku elu vahel, kumma valiksite? Tuleb välja, et üha enam naisi eelistavad õnnelikku elu seksile.

Ameerikas on antidepressandid kõige rohkem arstide poolt välja kirjutatud ravim 18-44-aastastele inimestele, vahendab Yahoo! Shine.

Kuigi paljud saavad antidepressantide kasutamisest kasu, võib nende libiido siiski kannatada. «Kõige levinum põhjus, miks naistel esineb probleeme magamistoas, peitub ravimites, mida me kirjutame neile depressiooni raviks,» sõnas dr Leonard R. Derogatis Marylandi seksuaaltervise keskusest.

Ka antidepressante võtvad naised on tunnistanud, et tabletid mõjutavad nende armuelu: tervenisti üks kolmandik naistest on arvamusel, et antidepressandid vähendavad nende seksuaaltungi.

Kuidas antidepressandid mõjuvad? Paljud arstid kirjutavad patsientidele antidepressante, mille toimel suureneb serotoniini tase ajus. Kuigi see mõjub patsiendile üldiselt positiivselt, on asjal ka negatiivne külg: kui serotoniini tase on kõrge, kompenseerib aju olukorda vähendades dopamiini taset. Dopamiini on aga tarvis erutuse, külgetõmbe ja orgasmi jaoks.

Suhtes olevate naiste jaoks võib olla raske valida seksi või õnneliku elu vahel. Ühest küljest võivad meeleolusid tasakaalustavad ravimid olla elupäästjad, kuid teisest küljest võib madal libiido suhet mõjutada ja seeläbi depressiooni süvendada.

Vallalistele naistele võib sugutungi vähenemine tähendada seda, et nad annavad potentsiaalsele partnerile korvi, sest kemikaalid vähendavad nende emotsioone. Lühidalt võib öelda, et sugutungiga jamamine tähendab kogu armueluga jamamist.

Milline võiks olla lahendus? Kahjuks pole asjale lihtsat lahendust. Paljude depressiooniga võitlevate naiste jaoks on madal libiido parem lahendus kui elu ilma ravimiteta. Mõned naised on leidnud, et alternatiivsete võimaluste otsimine libiido tõstmiseks või ravimi koguste muutmine aitavad.

Kuigi meditsiinitööstuses on juttu olnud ka Viagrast, mis on mõeldud just naistele, on see veel tulevikumuusika ja pealegi tähendaks see veel ühe ravimi võtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles