Nippe einestamiseks väljaspool kodu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõunasöök on paljudele päeva kõige tähtsam söögikord. See peaks olema maitsev, nauditav, kuid peaks samaaegselt andma ka energiat ning olema tasakaalustatud.

Kui kodus on võimalik valmistada endale meelepärane roog, on väljas söömas käies mõnevõrra keerulisem. Toitumisspetsialist Lizete Maldere selgitab Emmedeklubis, kui palju ning mida peaks lõunasöögil tarbima.

1. Lõunasöök peaks päevasest toidukogusest katma 30-35 protsenti, mis teeb keskmiselt umbes 400-700 kalorit, olenevalt inimese kehalisest aktiivsusest. Seega, kui võimalik, uuri toidukohast järele, palju soovitud roog kaloreid sisaldab. Õnneks on juba päris paljud toidukohad roogade kalorisisalduse menüüsse kirja pannud.

2. Eelista lõunasöögi puhul köögivilju ja teravilju. Söö iga päev värskeid salateid, mille lisanditeks on näiteks oliiviõli, sidrunimahl ja ürdid, täisteratooteid või suppe. Need sisaldavad kõige rohkem vitamiine ja mineraalaineid, mis annavad energiat ja aitavad negatiivse stressi mõju vastu võidelda. Stressirohke töö puhul aitab väga hästi, kui tass kohvi värske puuviljamahla vastu vahetada.

3. Lõuna ajal võiks süüa ka valku sisaldavaid toituaineid, näiteks kala või liha. Kuid mõni grillvorstike võib sisalda väga palju kaloreid ja halbu rasvu. Seepärast eelista puhast liha, kus ei ole ebavajalikult palju rasva või ebatervislikku kastet peal.

4. Et sageli ei erista inimene janutunnet ja nälga, joo enne lõunasööki alati suur klaasitäis vett, et minna söögikohta rahulikumana ja teravama mõistusega. Hoolitse alati, et su keha saaks piisavalt vedelikku, eriti kuuma ilma puhul. Arvesta, et mahl, keefir või piim täidavad pigem kõhtu kui kustutavad janu.

5. Magustoidu asemel vali parem kodus valmistatud maiustusi, mille puhul sa saad ise kontrollida, mida sinna sisse paned. Valmista need ise kodus, kasutades margariini asemel võid või oliiviõli, vahukoore asemel jogurtit ja suhkru asemel steviat. See on hea lahendus vähendada tarbetute kalorite hulka ja hoida veresuhkru tase stabiilsemana. Küpsetamisel võiks eelistada täisterajahu. Sel juhul on sinu maiustused tervislikumad ja kuid siiski maitsvad.

Tõenäoliselt leidub midagi maitsvat ja tervislikku igas söögikohas, kuid tee teadlikke valikuid. Muidugi võid sa endale ka kodust mõnusa eine kaasa võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles