Sõltumatu meditsiiniorganisatsioon ei soovita vaktsineerimisega viivitada

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne.
Vaktsiin. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Vaktsiine peetakse üheks 20. sajandi suurimaks saavutuseks meditsiinis, kuid sellest hoolimata leidub kahtlejaid vaktsineerimise ohutuses.

Kuigi võib tunduda, et diskussioon vaktsineerimiste vajalikkuse üle on tekkinud alles lähiajal, on vanemate mure sama vana kui vaktsiinid ise. Peale seda, kui Benjamin Franklini poeg suri rõugete kätte, kurtis isa, et ta oli keelanud oma pojal saada rõugevaktsiini, sest tema muretsemine kaalus ohutuse üle, vahendab Emmedeklubi.

Vaktsiinid ei erine muudest ravimitest. On oluline, et patsiendid või nende vanemad teevad teadliku otsuse, kas vaktsineerida või mitte. Ameerika haiguste ennetamise keskus ning lastearstide liit on võtnud seisukoha, et praegu käibel olevad vaktsiinid on ohutud ja efektiivsed.

Ameerika meditsiini instituut (IOM) on põhjalike tõendite läbivaatamise järel avaldanud aruandeid, mis on aidanud parandada teadlikkust sellest, kuidas pakkuda tõhusamaid ja ohutumaid tervishoiu teenuseid.

IOM nimetab end sõltumatuks, mittetulunduslikuks organisatsioon, mis töötab väljaspool valitsust ja annab erapooletut, ning usaldusväärset infot otsustajatele ja rahvale. Aja jooksul on nad uurinud erinevate vaktsiinide ohutust. Nende 2012. aastal avaldatud raportis on selgelt piiritletud kõrvaltoimed, mis on põhjuslikus seoses vaktsiinidega. Veelgi olulisem on, et nad on leidnud teaduslikke tõendeid, mis teevad kindlaks, et juhuslikud kõrvaltoimed, näiteks autismi seos leetrite vaktsiiniga, ei eksisteeri.

Kuigi erinevate vaktsiinide ohutuse osas on teadlikkus paranenud, on vastased nüüd võtnud seisukoha, et vaktsineerimise kava ei ole põhjendatud. Viimaste aastate jooksul lisandunud vaktsiinide arv on tekitanud inimestele lisanduvat muret. Kardetakse, et nii pidev vaktsineerimine ei ole lastele ohutu ning võib lapse immuunsüsteemi käitumist selliste antikehade hulga puhul nõrgendada. Vaatamata bioloogilise usutavuse puudumisele ja rohketele uuringutele, on vaktsiinides kahtlevad pered veendunud, et laste tervisele oleks parem kui erinevate vaktsineerimiste vahele jääksid pikemad vahed.

Kasvava mure tõttu vaatas IOM läbi hetkel Ameerikas kehtiva vaktsiinide ajakava. Selle aasta jaanuaris ilmunud aruanne peab kehtivat vaktsineerimise kava mõistlikuks ning leiab, et hilisem vaktsineerimine on lapse tervisele suuremaks riskiks kui kehtiva kava järgimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles