Kaksteist soovitust, mille abil tööl keskendumist parandada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnikord on väga raske end kokku võtta, et tööl midagi tehtud saaks. Plaane on palju, kuid täidetud saavad neist vähesed.

Raskemal juhul saab keskendumishäire kontrolli alla ka ravimitega, kuid terve inimene saab abi lihtsatest trikkidest, kirjutab Health.

Sea ülesanded tähtsuse järgi ritta

Sul on kergem süveneda, kui teed olulisemad ülesanded esimesena ära ja jätad kergemad hilisemaks. Nõnda jäävad oluliste ülesannete nimekirja (A-nimekirja) ka tööd, mille tähtaeg on näiteks alles järgmisel päeval ning vähemoluliste ülesannete nimekirja (B-nimekirja) sellised projektid, mis peavad valmima järgmisel nädalal. C-nimekirja saab panna pisiasjad nagu kirjadele vastamise.

E-kirjad

Kui sinu kirjakast «vilgutab» iga kord kui uus kiri saabub, siis muuda seadeid ja ära lase end segada. Kui sul on isegi raske keskenduda, siis teevad igasugused välised segajad selle veelgi keerulisemaks. Selle asemel, et e-kirju iga natukese aja tagant lugeda, võiksid selleks eraldi aja võtta.

Vähenda teisi segajaid

Keskendumist segavad kõiksugu pisiasjad sõnumitest Facebooki kiikamise ja lobisemishetkedeni välja. Nagu ka e-kirjade lugemisega, tasub iga tegevuse jaoks eraldi aega planeerida, et sa ei tegeleks pisiasjadega päev läbi. Oleneb, mis tööd sa teed ja kuidas see töötegemist mõjutab, kuid kui sul on võimalus, siis saad teatud projektidega tegelemise ajaks suisa arvuti või interneti välja lülitada. Nõnda on kergem hoiduda internetiahvatlustest, millele kulub tegelikult väga palju aega.

Liigenda tööd

Kui tööd on nii palju, et tekib küsimus, kust pihta hakata, tasub jagada see väiksemateks osadeks. Suur ülesanne võib tunduda hirmuäratav ja tekitada stressi. Jagades selle väiksemateks osadeks, on sul kergem süveneda. Sea endale reaalselt saavutatavad eesmärgid kas igaks päevaks või isegi igaks tunniks.

Tööta samas kohas

Väga tore, kui sul on võimalus tööd teha seal, kus tahad. Kui aga töötad ühel päeval kohvikus, teisel kodukontoris ning kolmandal raamatukogus, siis muutud väliste ärritajate suhtes väga tundlikuks. Kui teed tööd alati ühes kohas, siis harjud ümbruskonnaga ja töötahe suureneb.

Leia töötamiseks vaikne koht

Kõige parem koht neile, kel on keskendumisraskused, on privaatne kontor. Paraku pole see alati võimalik ja paljud töötavad avatud kontorites. Kui kaastöötajad segavad sind, siis palu enda kõrvale istuma keegi, kes palju telefoniga rääkima ei pea. Lisaks võiksid koosolekud toimuda eraldi ruumis.

Ajalimiit

Kui su mõte läheb sageli uitama, siis võib abi olla sellest, kui sead endale iga natukese aja tagant meeldetuletuse, mis annab märku, et peaksid hetkel millegi muuga tegelema.

Tee töölaud korda

Puhas töölaud aitab tähelepanu tööl hoida. Pane aga tähele, et töölaua juures askeldamine on kui kahe teraga mõõk. Midagi on valesti, kui koristamisest saab prioriteet isegi siis, kui tuli on takus ja tähtajad lähedal. Ole enda vastu aus ja mõtle läbi, kui oluline su tegevus sel hetkel on.

Pane päevaplaan paika

Keskendumishäirega inimene on efektiivsem ja produktiivsem siis kui ta oskab oma tööpäevi ette planeerida. Selleks võib palju abi olla nutitelefonist või ka tavalisest märkmikust, kui sul tuleb meelde seda kontrollida.

Kasuta rahunemistehnikaid

Kui sul on keskendumishäired, oled impulsiivne ja rahutu, siis oled ilmselt märganud, et stress võimendab neid omadusi. Seetõttu on väga oluline, et suudaksid puhkehetkedel lõõgastuda. Abi võid saada isegi sügavast hingamisest või meditatsioonist. Need aitavad inimesel meelde tuletada, mis on oluline ja mis mitte.

Tee märkmeid

Hoia märkmepaber alati ligi, et saaksid olulised mõtted kirja panna nii koosoleku kui olulise telefonikõne ajal. Vastasel juhul ei pruugi pärast kõik meenuda ning see tekitab stressi ja ajakulu. Märkmete abil saad täiendada jooksvalt ka oma ülesannete nimekirju. Lisaks, kui sul on koosoleku ajal raske keskenduda, saad märkmete abil hiljem rahulikult analüüsida, mis jutuks oli.

Rutiini hoidmine

Üldises plaanis on keskendumishäirega inimesele väga hea kõik, mis muutub rutiiniks. Kui kaotad vajalikke esemeid, siis lisab see vaid lisapinget ja häirib igapäevaseid toiminguid. Vaata pisiasjad üle – näiteks hoia oma võtmeid alati samas kohas. Sama kehtib ka telefoni, märkmiku, kirjutusvahendite, koti ja muu kohta. Mida vähem segadust, seda parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles