Lastepsühholoog: armumine lasteaias on normaalne

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laps on seksuaalne olend sünnist saadik ning lasteaiaealisena teadvustavad nad enda ning ümbritsevate inimese soolisi erisusi. Seega on loomulik, et laps teatab lasteaiast koju tulles, et on rühmakaaslasesse armunud või ütleb, et tahaks oma vanemaga abielluda.

Vanemad peaksid lapse jaoks emotsionaalselt olemas olema ja rääkima, et alati ei ole elus tunded mõlemapoolsed ning selles ei ole midagi halba. Kui lapse jaoks ei olda olemas ja tal ei ole sellest kellelegi rääkida, sulgub ta endasse, vahendab Läti lastepsühholoogi Gunārs Trimda seisukohti Emmedeklubi.

Kuidas mõjutab last üksikvanemaga kasvamine?

Ideaalis peaks last kasvatama kaks vanemat. Kui üks nendest puudub, peab teine vanema täitma kaksikfunktsiooni - olema nii ema kui isa eest. Psühholoog soovitab üksikvanematel olla veidi enesekesksem ning teha asju ka vaid iseenda jaoks, mitte suunata kogu oma energiat ja armastust ainult lapsele. See soodustab liigset klammerdumist ja lapsel on hiljem keerulisem kohanduda välise elu, näiteks lasteaia, kooli või hiljem töökohaga. Jah, ema annab küll lapsele turvatunde, aga ka vabaduse toimida ja kasvada kui eraldiseisev isik.

Kui laps on 4-5 aastane ja soovib ema või isaga abielluda - kas see on normaalne?

Jah. Enamvähem kõikidel lastel on see etapp, ainult et erinevate temperamentidega lapsed väljendavad seda erinevalt.

Kas laste läheduses võib oma partneri vastu intiimseid tundeid välja näidata?

Mis alastust puudutab, vaatavad lapsed, kuidas nende vanemad ennast tunnevad. Kui vanemad tunnevad ennast nii hästi, on see normaalne. Näiteks koos saunas käimine või paljalt ujumine.

Lapsele on vajalik näha, kui vanemad teineteist kallistavad või musitavad. Vahel ka üksteist tagumikule patsutavaid, kuid ei midagi enamat. Kui laps näeb kahe inimese vahelist armastust, on see normaalne.

Kui nad seda ei näe, ei oska nad ka ise suhet luua, sest nad ei tea, mida teha ja kuidas läheneda. Lapsed ei saa õppida seda, mida nad näinud ei ole.

Kui tõsiselt tuleks võtta lapse esimest armastust lasteaias?

Psühholoogi hinnangul ei tohiks seepärast muretseda. Tuleks lihtsalt jälgida mis toimub ja kuidas see areneb. Kui laps tuleb koju ja räägib mõnest talle sümpatiseerivast lapsest, võivad vanemad uurida, millised omadused talle selle lapse puhul meeldivad ja millised ei meeldi. See aitab näha lapse väärtushinnanguid ja eelistusi.

Kui palju esineb lasteaia suhtluses seksuaalsust ja laste huvi seksi vastu?

See on vajadus maailma uurida ja lastel on huvi vastassoo ja enda suhtes. See on kõik normaalne, aga vanemad peaksid lastele rääkima, et lapse suguelundeid ei tohiks keegi peale tema enda, vanemate või arsti katsuda.

Kas on normaalne, kui 4-aastane masturbeerib? 

Kõige tähtsam on, et vanemad ei tohiks reageerida liiga järsult. Lapsele ei tohiks tekitada häbi või vihatunnet.

Kuidas ravida lapse murtud südant?

Elus ei teki alati mõlemapoolseid kiindumusi. Kui laps tunneb valu äratõukamise tõttu, võiksid vanemad last suunata muudele tegevustele - näiteks minna koos ujuma, kinno, huviringidesse, sest see aitab lapsel valu paremini unustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles