Armumise ja ehtsa armastuse vahele mahub mitu aastat keerulisi perioode

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sarnaselt leinale, millel on omad üleminekuetapid, esinevad reeglina erinevad perioodid ka lähedussuhtes. Need ei pruugi saabuda kindlas järjekorras, kuid suure tõenäosusega teevad pikalt koos olnud paarid läbi kõik need etapid ja lähevad mõne aja pärast uuele ringile.

Võtab aega, kuni sõgedast armumisest saab tõeline armastus, kirjutab Yourtango.

Sõge armumine
«Uskumatu, ma kohtusin oma elu armastusega!» «Ta on täiuslik, ma tahan temaga abielluda!» «Ma ei suuda uskuda, et me oleme nii sarnased!» «Ta on voodis lihtsalt suurepärane!» «Ma ei jõua ära oodata, millal ma teda taas näen!»

Värskelt armununa kanname roosasid prille, meie ihaldusobjekt näib meile veatu ja võrratu. Meie hormoonid mõjutavad meie käitumist nii palju, et võime teha täiesti ebaratsionaalseid asju. Näiteks kontrollime oma meile või sõnumeid iga mõne minuti tagant, kaotame söögiisu või teeme oste totratest kriteeriumidest lähtuvalt. Peamiselt ikka selleks, et oma uuele kaaslasele võimalikult täiuslik näida.

Seisundis, kus oleme sõgedalt armunud, tõuseb meie dopamiinitase ülikõrgele, tekitades eufooriat ning suurendades vajadust seksi järele. Teadlased on avastanud, et orgasmi hetkel toimuvad ajus peaaegu samad protsessid, mis heroiini tarbides. Armumine ja kõhus laperdavad liblikad on emotsioonina midagi täiesti maagilist, kuid see ei kesta igavesti.
Kuid dopamiinitase hakkab ajapikku langema ning seega väheneb ka rahulolutunne. Muutub ka see, kui rahuldavaks peame me edaspidi seksi sama partneriga. See võib muutuda paremaks, kui võib osutuda ka vähem rahuldustpakkuvaks.

Kohtumine reaalsusega
See moment saab saatuslikuks paljudele paaridele, sest ühtäkki selgub, et inimene sinu kõrval ei olegi nii ideaalne, nagu sulle näis. Öeldakse, et päeval mil ärkad üles ja mõtled, et oled koos täiesti vale inimesega, saab teie suhe päriselt alguse.
Kõik ei koge neid tundeid samamoodi. Mõned paarid libisevad sellest etapist läbi üksikute kõhkluste ja konfliktidega, mõned teised teevad läbi kõva kadalipu.

Rutiin
Õrnused ja romantika kolivad tahaplaanile, ning ühtäkki on peamisteks vestlusteemadeks poenimekiri, kodused kohustused ja õel ämm. Kui sõgeda armumise perioodis kanname silmaklappe, nähes vaid üht inimest ja seades teda oma prioriteediks, väheneb edaspidi oma kaaslase eelistamine kõikides asjades oluliselt. Pigem võetakse vastu palveid ja kohustusi teistelt inimestelt, sobitatakse need ülejäänud kohustustega ning järele jääv aeg kulgeb proosalisi detaile arutades.
Et ka selles etapis mitte sidet ja intiimsust kaotada, tuleb näha rohkem vaeva ja asju planeerida. Leidke koos võimalusi, kuidas igapäevarutiinist veidikeseks eemalduda, näiteks minge koos kohtingutele või elavdage oma sekselu.

Uuesti armumine
Kui paarist keerulisest etapist on juba läbi tuldud, on võimalik taaskord armuda, kuid sel korral iseend mitte kaotades. Nüüd ollakse teadlikud iseendast ja oma partnerist, samuti teie mõlema vigadest, kuid nähakse taas neid positiivseid külgi, mis vaimustavad, erutavad ja õnnelikuks teevad.
Tihti aitab selle etapini jõuda mõni koos läbi tehtud raske katsumus. Tunne, et on olemas keegi, kes raskuste korral sinu selja taga seisab.

Armastus
Ja alles siis jõutakse Päris Armastuseni. Keskmiselt võiks öelda, et see etapp jõuab kohale umbes viiendal koosoldud aastal. Üksteisega on  õpitud koos olema, aktsepteerima vigu ja armastama vooruseid.

Edasi algab tsükkel uuesti. Mõned etapid tehakse uuesti läbi väga kiirelt ja kergelt, teised võivad kesta aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles