Beebi võib palavas autos üle kuumeneda juba veerand tunniga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuumad suveilmad ei too kõigile rõõmu. Värskele emale võib suveaeg suurt muret põhjustada, sest palavus teeb beebi virilaks ja keerukas on talle õigeid riideid valida. Tartu tervishoiu kõrgkooli lektor Siret Läänelaid hoiatab, et kindlasti ei tohiks suvel last autosse magama jätta, sest autos tekib päikese tõttu kiiresti saunakuumus.

Kui kiiresti imik üle kuumeneda võib, sõltub lapse vanusest ja kehakaalust; riiete materjalist ja värvusest; sellest, millega ta kaetud on; ümbritseva keskkonna temperatuurist ning lapse organismi vedelikusisaldusest. «See võib juhtuda väga kiiresti,» toonitab Läänelaid. «Näiteks, kui õues on soe suvine ilm, võib päikese käes oleva auto temperatuur tõusta poole tunniga ligikaudu 20 kraadi võrra kõrgemaks ja seega võib autos sisetemperatuur tõusta 40-50 kraadini. Kui laps sellisesse autosse jätta, võib ta üle kuumeneda juba 15 minutiga.»

Kui imikul on palav, võib ta muutuda rahutuks või hakata nutma. Läänelaiu sõnul tõlgendatakse aga seda tihti valesti ja ei saada kohe aru, milles põhjus. Imikul ei hakka küll higi voolama, aga ta nahk muutub tavapärasest soojemaks ja niiskeks. Seda on eriti märgata nahavoltide vahel.

«Palavaga võib juhtuda, et lapsed tahavad rohkem juua,» märgib lektor. «Rinnapiima toidul olevad imikud vajavad sagedamini imetamist, lisajooki nad üldjuhul ei vaja. Teistele imikutele võib lisaks pakkuda vett.» 

Ülekuumenemise märgid

Sellest, et imik on üle kuumenenud, saab aimu, kui ta nahk ja limaskestad on kahtlaselt kuivad. Ta urineerib harva ja vähem, uriin muutub tavapärasest tumedamaks.

«Laps võib olla rahutu või vastupidiselt loid, tema kehatemperatuur võib olla tõusnud, ta võib oksendada, tema südame löögisagedus ja hingamissagedus on tõusta,» lisab Läänelaid. «Raskematel juhtudel võib laps olla raskesti äratatav või isegi teadvusetu.»

Kui imik on üle kuumenenud, tuleb teda kohe jahutama hakata: müts ära võtta, riidest lahti võtta, mähe lahti teha ja laps jahedamasse kohta viia. Lisaks saab last jaheda veega jahutada ja talle sagedasti juua pakkuda. Kui aga lapsel esinevad teadvusehäired, tuleb helistada 112 ja kutsuda kiirabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles