Mida teha, et lapse toitumine oleks tervislik ka suvel?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed on pikisilmi oodanud vaheaega ja naudivad nüüd vabadust. Vanematele võib aga laste tervislik toitumine olla sel ajal suureks väljakutseks. Lapsed ja teismelised eelistavad tihtipeale ebatervislikku toitu tervislikule. Rimi tervisenõustaja Katrin Pärt annab selleks mõned soovitused.

- Alusta päeva hommikusöögiga!

Teadatuntud ütlus - hommikusöök on päeva tähtsaim eine -  on tõsi! Kuigi lapsed ütlevad sageli, et neil ei ole hommikuti söögiisu, on see eine väga oluline ning mõjustab kogu lapse päeva. Seega on tähtis kohe hommikul tagada kehale tervislik ja toitev hommikusöök, mis ei pea olema koguseliselt päeva suurim eine.

Hommikusöögi vahele jätmine tekitab suurema tõenäosusega hiljem isu kõrgekaloriliste, ent madala toiteväärtusega toiduainete (kommid, küpsised, kartulikrõpsud, limonaad jms) järele. Tervislikus hommikusöögis on puuvilju või piimatooteid, mis hoiavad veresuhkru taset langemast ega lase rämpstoidu isul tekkida. 

- Tutvusta lapsele toitaineid

Selleks, et keha töötaks parima energiaga, vajab iga inimene toiduga kolme toitainet: süsivesikuid, valke ja rasvu. Toidud, mis sisaldavad enamjaolt süsivesikuid, ent vähe valku, annavad küll energiat, kuid seda lühikeseks ajaks. Põhjuseks on veresuhkru taseme kõikumine. Pööra tähelepanu kasulikele rasvadele lapse toidus - need aitavad täiskõhutunnet säilitada ja on olulised ka keha hormonaalsetes funktsioonide toimimiseks.

Kogu päeva jooksul söödud toit peaks olema tasakaalus ja sisaldama süsivesikuid (täisteratooted, köögi- ja puuviljad), taimset või loomset valku (oad, kana, muna) ning kasulikke rasvhappeid (pähklid-seemned). Näiteks kana-avokaado võileib (täistera rukkileib) või marjad maitsestamata jogurtiga.

- Mitmekülgne toit

Iga toiduaine sisaldab erinevaid  kehale vajalikke vitamiine. Kui lapsel on välja kujunenud lemmiktoidud, siis selleks, et keha saaks ka muid vitamiine, tasub talle tutvustada uusi roogasid. Tervislikud ja vitamiinirikkad toidud on lähedal oma looduslikule olemusele (näiteks ahjus valmistatud kanafilee, mitte fritüüritud kanafilee) või töödeldud kõige tervislikumal viisil (ahjus valmistamine, keetmine, wokkimine, kerge praadimine).

- Vahepalad

Tihedalt iga 3-4 tunni järel söömine on oluline, kuid vältida tasub ebatervislikke snäkke nagu kartulikrõpsud või šokolaad. Pähklid-seemned ning juur- või puuviljad sobivad vahepaladeks suurepäraselt.

- Tervislikud magustoidud

Igal lapsel on teinekord magusaisu.  Siiski ei ole küpsised ega saiakesed selleks parimad. Selle asemel paku lapsele pähkleid-seemneid, kuivatatud ja värskeid puuvilju (apelsine, õunu, banaane) või näiteks kodus küpsetatud müslibatoone.

- Vesi!

Ära unusta lapsele vee joomist meelde tuletada! Nii ei haara ta ka esimesel võimalusel magusate jookide järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles