Ei tööandja ega lapsevanem saa sundida alaealist töötama

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehepoiss.
Lehepoiss. Foto: Liis Treimann/Postimees

Suveks lapsele töökohta otsides ei tohiks ära unustada, et suvi on mõeldud lapsele puhkamiseks, seega ei tohiks alaealine töötada terve suvepuhkuse, kirjutab Lastekaiste liidu projektijuht Mart Valner ajakirjas Naised.

Seaduse järgi võib 7-12aastane laps töötada kuni kolm tundi päevas ja 15 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul; 13-14aastane või koolikohustuslik töötaja 4 tundi päevas ja 20 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul; 15aastane (kes pole koolikohustuslik) 6 tundi päevas ja 30 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul; 16-17aastane samadel alustel 7 tundi päevas ja 35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul. Koolikohustuslik on alaealine kuni põhikooli lõpuni või kuni 17aastaseks saamiseni.

Enne tööle asumist tasub selgeks teha, milliseid töid alaealine üldse teha võib ning kui töö leitud, siis meeles pidada, et enne lepingu allkirjastamist tööd ei tehta. Ka nn proovipäevad peavad olema lepingusse märgitud ja tasustatud. Oluline on, et laps tahab ise seda tööd teha, olgu siis motivaatoriks raha või töö ise. Lapsevanem peaks vaatama, et ei kirjuta alla lepingule, mis paneb lapse tööle rohkem kui pooleks suvevaheajaks, mis on mõeldud eelkõige puhkuseks. Alaealisele peab maksma vastavalt seadusele vähemalt riigi kehtestatud miinimumpalka.

Loe pikemalt ajakirjast Naised!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles