Viis huvitavat fakti une kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljastame magamise kohta viis huvitavat fakti, mis panevad sind korralikku öist und senisest veelgi kõrgemalt hindama.

1.     Naised vajavad meestest rohkem und

Uneeksperdi Jim Horne sõnade kohaselt vajavad naised meestest 20 minutit rohkem und. «Naistel on tavaliselt käsil mitu tegevust korraga ja niiviisi kasutavad nad suuremat osa ajust kui mehed. Selle tõttu on ka nende unevajadus suurem,» sõnab ekspert. Järgmine kord kui sa partneri norskamine sind magada ei lase, võid ta julgelt üles äratada. Sina vajad und rohkem kui tema!

2.     Coldplay – bänd, mille saatel uinutakse kõige paremini

Kas sul on uinumisega raskusi? Lahenduseks võib-olla bändi Coldplay kuulamine. 6000 britti hõlmanud uurimuses selgus, et just selle bändi muusika saarel uinuvad inimesed kõige paremini. Uinutavad olid ka Alicia Keys, Mozart ja Taylor Swift, kirjutab portaal She Knows.

3.     Uni on paljude Hollywoodi staaride ilu saladuseks

Soovid omale samasugust jumet nagu Penelope Cruzil? Maga rohkem! Väidetavalt magab Hispaania näitlejatar lausa 14 tundi ööpäevas, et vältida musti ringe silmade ümber. Ka teine kaunitar Jennifer Lopez on öelnud, et tema nooruse saladuseks on vähemalt kaheksa tundi und päevas. Lopez on sõnanud: «Minu välimusele mõjuvad kõige paremini uni, vesi ja korralik näopuhastaja.» Säh sulle, botox!

4.     Uni aitab hoiduda pohmakast

Paljud meist magavad nädalate või isegi kuude kaupa öösiti liiga vähe. Sellel võib olla aga üllatav tagajärg, mida sa isegi unes ei oskaks ette kujutada: uurimuse kohaselt mõjuvad kolm alkohoolset kokteili pärast viite lühikeseks jäänud ööd sama moodi nagu muidu oleksid mõjunud kuus kokteili.

Lisaks tasub hoiduda vahuveinist, sest see põhjustab vedeliku puudust. See omakorda halvendab une kvaliteeti.

5.     Lillede nuusutamine tagab parema une

Hommikune ärkamine ja kohvi lõhn käivad kokku nagu sukk ja saabas. Kuid mis lõhn sobib kõige paremini magama jäämiseks? Vastus: lillede lõhn. Aastal 2007 läbi viidud uurimuses selgus, et rooside lõhna tundmine õppimise ajal ja magamise ajal parandas katsealuste mälu ja tagas rahulike une.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles