Liigne pere külge klammerdumine mõjutab vanemate suhet ning laste sotsiaalset arengut

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne klammerdumine tekitab tülisid.
Liigne klammerdumine tekitab tülisid. Foto: Sebastian Gauert/Scanpix

Sellest, et vanemad ei veeda oma lastega piisavalt aega, räägitakse palju. See võib kõlada absurdselt, kuid tegelikult on ka liigsel pereaega panustamisel omad varjuküljed.

Liiga palju head muutub pikapeale halvaks. Womansday kirja kokku põhilised liigse pere külge klammerdumise tunnused.

Aeg vaid kahele
Millal te viimati koos mehega aega vaid üksteisele pühendasite? Laste kellelegi hoidma andmine ei ole häbiasi ega maailmalõpp. Peale vanemate võib lastel olla ka teisi autoriteete, kes mõjutavad nende maailma ja kujundavad nende väärtushinnanguid. Lisaks näitavad uuringud, mida rohkem võimalusi kahekesi olemiseks ja kohtinguõhtuteks paarikesed leiavad, seda tugevam on nende suhe.

Igavus teeb lastele head
Vanemad, kes pidevalt laste lõbustamise ja tegevuste otsimisega tegelevad, võivad pärssida sellega oma laste loovust, sest teevad kõik lapse eest ära. Sellisel juhul on laps harjunud, et kõik organiseeritakse tema eest ning puudub vajadus midagi välja mõelda.
Loomulikult ei tähenda see, et sa ei tohiks oma lapsega tegeleda. Selgita lihtsalt lapsele, et te teete üht tegevust mingi aja ning pärast seda tegeled sa oma asjadega.

Iseseisvuv teismeline
Sa solvud, kui su teismeline tahab veeta aega teistega? Teismeline soovib iseseisvuda ning see protsess toimub järkjärguliselt. Sellega, et sa ei saa olla enam oma kõikides lapse tegemistes, on loomulik, kuid see ei tähenda, et sa kaotaksid oma tähtsuse emana.

Privaatsusepiiride kadumine
Alates viiendast eluaastast peaksid lapsed mõistma teise inimese privaatsuse mõistet. Kui aga selles eas laps tahab sinuga rääkida just siis, kui sina vetsus oled, ning ei pea paljuks WC-uksest sisse astuda, oleks lapsele selgeks teha, et mõningate asjade puhul tahaksid inimesed omaette olla. Laps ei pea saama sinuga kõikjal olla!

Sul on õigus enda soovidele
Emaks saamine ei tähenda seda, et sa pole enam oma vajaduste ja soovidega eraldiseisev inimene. Kui sa lubad endale peoõhtu sõbrannadega või käid trennis, ei ole see sinu laste ja perekonna reetmine. Tegelikult on kogu pere õnnelikum siis kui emme on õnnelik.

Laste jutt ja tegevused lähevad sinust mööda
24/7 kodus olemine muudab kõik päevad ühetaolisteks ning sa kaotad võime keskenduda ning tunned seepärast ka süümepiinu. Leia päevas mingi osa, mil sa ei tee midagi muud peale lapsega tegelemise. Kuula teda, mängi temaga ning jäta teised asjad tahaplaanile. Selgita lapsele, et pärast teie mänguaega on sul vaja teha teisi asju.

Õhtune aeg
Te tahaksite mehega koos õhtul kahekesi olla ja teleka ees vestelda, kuid teie teismelised lapsed vaatavad teiega koos filmi? Ühtpidi on küll tore, et lapsed teiega koos olla tahavad, kuid teisipidi jäävad teil seetõttu omavahelised jutud rääkimata. Te võite kas lastele selgitada, et te sooviksite olla omaette, et omi asju rääkida, või jätke lapsed koju ja minge näiteks jalutama. Ärge muretse, tagasi tulles pole maja maha lammutatud!

Ära vea lapsi kõikjale kaasa
Kui lapsed on piisavalt suured, et jääda mõneks tunniks üksinda koju, on totter vedada neid ikkagi täiskasvanute üritustele kaasa. See ärritab nii lapsi kui ka ümbritsevaid täiskasvanuid, sest pettunud laps kipub oma protesti ebaviisaka käitumisega välja näitama.

Elementaarne viisakus ja tänutunne ei tohiks kaduda
Kui sinu tegusid enam tähele ei panda ning unustatakse isegi elementaarsed viisakused nagu tänamine ja palumine, on see märk, et sind ja sinu tegusid võetakse iseenesest mõistetavalt. Võta vaba aega, leia endale teisi tegevusi. Ja mõtle läbi, kas mõnda sinu poolt tehtavat asja võiksid lapsed või mees enda eest ise teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles