Kuidas armastada meest?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moses Maimon joogatunnis.
Moses Maimon joogatunnis. Foto: Erakogu

Midagi selles küsimuses on, mis on meelitanud kaheksakümmend naist ühel kevadisel kolmapäeva õhtul Bhairava Yoga keskusesse tantraõpetajate intrigeeriva pealkirjaga loengut kuulama.

Moses Somananda Maimon on tantraga tegelenud viimased 13 aastat, tema kaaslane Liisa Vask viimased kolm aastat. Koos peavad nad Bhairava keskust, kus tegeletakse jooga, meditatsiooni ja tantraõpetuste jagamisega.

Bhairava naiste ehk shakti õhtutel keskendutakse naise vaimsele arengule, et ta saaks tantraõpetustele toetudes parandada oma elu ja suhet. Esiteks võetakse käsile, kuidas saab naine üle levinumatest probleemidest seoses egoga.

«Ma kindlasti ei ütle, et vaid naistel on egoga probleeme ja mehed on täiuslikud. Ei,» rõhutab Moses Maimon õpituba avades. «Aga naisteõpetustel oleme keskendunud sellele, kuidas naine saab tegeleda just oma varjatud egoküsimustega. Näiteks, kuidas saada üle vihast, kuidas saada hakkama armukadeduse või hirmudega.»

Sel naisteõhtul käsitletakse kõige kriitilisemat teemat ehk kuidas peaks naine tegelikult meest armastada, et suhe oleks õnnelik. «See on väga oluline küsimus. See on ehk isegi kõige olulisem küsimus, mida paljud naised on endalt küsinud kui nad on suhtes või isegi kui nad ei ole suhtes,» selgitab õpetaja. «Nad soovivad teada, mida tähendab armastamine ja kuidas täpsemalt peaksin ma armastama? Mida ma peaksin tegema ja mida ma ei tohiks teha? Millised on need vead või raskused, mille puhul peaksin olema ettevaatlik, kui ma tahan meest tõeliselt armastada?»

Näiteks palub Moses shakti õhtul käe tõsta naistel, kes on püsisuhtes. Enamik teeb seda. «Ja te olete ikkagi siin?! Enamus teist on suhtes ja soovib ikka armastamise kohta veel õppida. See on huvitav,» tõdeb õpetaja, kes oli hiljuti samasuguse koosviibimise korraldanud 60 mehega, teemaks «Kuidas armastada naist?». Küsides neilt, mis tekitab meestel naistega suheldes kõige suuremaid raskusi, selgus, et mehed lihtsalt ei mõista naisi.

«Kuidas saadki sa armastada meest, kes sind ei mõista? Ja kuidas saab mees mõista naist, kes ei oska teda armastada? Ma ei saa vastata küsimustele, mida on esitatud juba tuhandeid aastaid, nii tark ma pole. Aga vähemalt saan ma jagada teiega seda, mida ma tantrakeskkonnas ise õppinud ja kogenud olen,» märgib õpetaja sissejuhatuseks.

Esimene samm – armasta iseennast

Selleks, et armastada meest, ja et armastada üldse kedagi, peame me õpetaja selgitusel inimesena iseend paremini tundma ja veelgi olulisem – iseennast armastama. «Kuigi enesearmastuse teemal on juttu tehtud palju ja tehakse ka edaspidi, on juba see mõnele inimesele väga suur probleem. Sageli just naistele, kes tihti ütlevad otse, et tegelikult ma iseendale väga ei meeldigi,» tõdeb Moses. «Ilmselgelt, kui sa ei tea, kuidas iseennast armastada, kui sa endale ei meeldi, siis kuidas peaksidki sa olema võimeline kedagi teist armastama? Mõned mehed ei pruugi küll olla väga läbinägelikud või nutikad, aga siiski mees tajub naisega suheldes, et too ei armasta ennast, ei hinda ennast kõrgelt. Selle tunnetamiseks ei pea olema geenius. Mees saab aru, et see naine on nagu must auk, temas ei ole sära.»

Siin peab aga mõistma, et enda armastamine ei ole egoism, see tähendab oma tõelise loomusega leppimist. Milline see tõeline loomus on? Õpetaja selgitusel samastab enamik end oma kehaga, mis on väär. «Sinu keha ei ole sina ise. Kui sa vaatad 50-aastaselt pilti endast teismelisena, on tegu justkui kahe täiesti erineva inimesega. Keha muutub ajas, aga sina ei muutu. Kehaga võib juhtuda igasugu asju, aga inimene jääb ikka samaks,» toob ta välja.

Lisaks samastavad inimesed enda olemust tunnetega. Tegelikult pole ka see tõsi, sest tunded võivad väga palju ja kiiresti muutuda. «Minut tagasi olid nukker, kuid siis kuulsid anekdooti ja hakkasid naerma. Kas see tähendab, et sa pole enam sama inimene? Oled ikka,» toob ta näiteks.

Kolmandaks usuvad paljud, et nende olemus on sama, mis mõistus. Kui aga oma mõtteid jälgima hakata, tundub, et meis ongi veel keegi, kes neid mõtteid jälgib. «Kes see on?» küsib õpetaja. «Sa ei ole isegi sinu mõtted. Sinu tõeline olemus on midagi palju enamat ja sügavamat kui kõik need mainitud asjad. Selleks, et seda avastada ja mõista, pead oma intellektist kaugemale vaatama.»

Moses Maimoni sõnul eeldab oma tõelise olemuse armastamine eelkõige selle mõistmist. See on aga vaimne tase, milleni iga inimene peaks varem või hiljem jõudma. Kuigi, ka oma keha, iseloomu ja mõistusega leppimine on väga oluline.

Tantras alustatakse tavaliselt ABC-st ehk aidatakse naisel oma kehaga leppida. Bhairava tantrakooli naisteõhtud on korduvalt näidanud, kui suureks probleemiks see paljudele naistele on – nad lihtsalt ei meeldi endile ja keha hoitakse aastaid krambis. Sellises olukorras läheb ajapikku aga krampi ka süda. Kui oma keha pärast muretseda, hakatakse endale ise piiranguid seadma ja ei suudeta end nii füüsiliselt või vaimselt alasti olles vabalt tunda. 

«Kuidas saab nii armatseda? Selleks peab olema täiesti lõõgastunud ja uhke oma keha üle. Tuleb õppida enesekindlust! Enesekindlus muudab väga palju,» lubab tantraõpetaja. «Asi ei ole selles, et sa peaksid olema täiuslik. See on jabur! Täiuslikkust pole olemas. Oluline on sinu enda suhtumine ja see on ainuke asi, mida sa otseselt mõjutada saad. Kui sul on õige suhtumine enda olemusse ja ka enda kehasse, siis oled juba õigel teel, et meestki õigesti armastada.»

Ebakindel naine ei saagi Mosese sõnutsi meest õigesti armastada, sest kui tal on endaga nii palju tegemist, ei suuda ta armastusele keskenduda. Igaüks peaks mõistma, et temas on midagi ilusat. Mõistes seda, oled lõõgastunud ja endaga rahul.

Mida mees vajab?

«Esimene asi, mida iga inimene vajab, on olla armastatud,» tõdeb tantraõpetaja. «Me kõik vajame seda sünnist saati. See kõlab loogiliselt, aga paljud ei mõista seda. Me vajame armastust, puudutamist. Erinevus on siin aga selles, et kui naisel on see väga tundeline vajadus, siis mehel on see seotud vajadusega olla austatud. See on paljudele meestele väga oluline ja seda kahjuks naised tihti ei mõista.»

Probleeme tekitab siin aga jälle ego, sest tänapäeva naisele võib tunduda, et mitte naine ei peaks meest austama vaid vastupidi. Loomulikult on heas suhtes vajalik mõlemapoolne austus, kuid Moses kinnitab täie tõsidusega, et kui naine suhtub mehesse õigesti, siis oskab mees seda hinnata, ta tunnetab seda. Tuleb vaid proovida!

See võib tunduda kummalise soovitusena, kuid eraldi toob õpetaja välja, et peale armastuse, puudutuste ja austuse vajab mees ka süüa. Jah, süüa. «On ju ka vana ütlus, et tee südamesse läheb läbi kõhu. Paljud võivad nüüd mõelda, et kuidas saab armastust võrrelda toiduga, see on rumal. Aga meil on füüsiline keha, mis vajab toitmist ja üllatavalt reageerivad väga paljud mehed just sellele,» märgib ta. Moses selgitab, et kui naine annab mehele midagi toitvat, olgu selleks siis füüsiline või hoopis vaimne toit, siis on see mehele emotsionaalne signaal – naine toidab teda, järelikult ka austab ja armastab teda.

Kui naisel on tunne, et pole mõtet mehele vastu tulla ja teda «toita», hoopis mees peaks pingutama, siis tekib tantraõpetaja sõnul aina probleeme juurde, sest selline suhtumine on kindel märk negatiivsest egost. Suhtes peavad mõlemad olema valmis endast midagi andma ja mida rohkem annad, seda rohkem saad.

«Tänapäeval kõlab see poliitiliselt ebakorrektselt ja paljud ei saa nendest põhimõtetest aru, aga see on täiesti tõsi,» sõnab õpetaja naistele, kes kuulavad teda jätkuvalt hiirvaikselt. «Kui naine hoolitseb mehe eest, näiteks peseb ta pesu, annab süüa ja ütleb, et kallis, tõsta jalad üles ja lõõgastu natuke, siis tunnevad paljud mehed end väga-väga hästi. Isegi kui mees ütleb, et naine ei pea teda hellitama, siis seda kogedes tunneb ta end eriliselt. Nii tekib ka automaatselt soov midagi vastu anda.»

Mida mees ei vaja?

Tantraõpetaja võtab loengu kokku õpetussõnadega sellest, kuidas naine kindlasti mehega käituda ei tohiks. Nimelt, isegi kui naine saab aru, et mehel pole õigus või ta käitub rumalalt, ei tähenda see, et naine peaks seda ütlema. Naine, kes tahab meest õigesti armastada, on alandlik ja ei nääguta, tänita ega hõõru midagi mehele nina alla. «Mees ei vaja naist, kes käitub kui tema õpetaja. Ükski mees ei taha seda. Ärge tehke seda,» palub Moses.

Näiteks räägib ta, et kui mees tahab minna õhtustama teise restorani kui naine, siis on naine tark, kui ta annab järele, laseb mehel juhtida ja ütleb: «Jah, kallis, teeme nii nagu sina soovid. Ehk järgmine kord lähme sinna restorani, kuhu mina tahan.» Nõnda käitudes märkab mees naise vastutulelikkust ja on ise edaspidi valmis naise soovile vastu tulema.

«Näe, saidki, mis tahtsid,» selgitab Moses. «Pidid ehk olema pisut kannatlik, aga su eesmärk sai täidetud. Naisel on võimalus olla tark ja mõelda, mida ta saab teha, et olukord laheneks harmooniliselt. Need naised, kes nii käituvad, panevad oma mehe tegema mida tahes. Naisel on selleks kõik võimalused olemas, peab vaid teadma, kuidas seda mängu mängida. See ei ole manipulatsioon kui naine kasutab oma naiselikke võlusid. Sa ei tee sellega mehele halba vaid head. Ka lapsed on nõnda õnnelikud, sest nad ei taha näha, kuidas vanemad tülitsevad.»

Olles alandlik, hakkab õpetaja selgitusel ego taanduma ja süda avaneb. Selleks, et midagi saada, peab esiteks ise andma ja südame avama. Nõnda ongi naise võimuses mehele heameelt teha, talle kuidagi vastu tulles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles