Endine kirurg ja sünnitusspetsialist tahab muuta seda, kuidas naised sünnitavad

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Dr Michel Odent tahab, et mehed jääksid sünnitusruumist eemale ja et arstid lõpetaksid lapseootel emade hirmutamise. Ta kirjutas raamatu, millega loodab muuta seda, kuidas naised üle maailma sünnitavad.

Endine kirurg ja sünnitusspetsialist, 83-aastane prantslane Michel Odent pöördus oma uue raamatu jaoks taustauuringut tehes Google'i otsingumootori poole. Tema üllatuseks ei leidunud ühtki raamatut, mis räägiks sellest, kuidas sünnitamine mõjutab inimkonna tulevikku, kirjutab The Telegraph.

«Ometi on sünnitamine viimaste aastakümnete jooksul radikaalselt muutunud. Mulle tundus, et sellekohaste raamatute puudumine jättis justkui suure augu,» rääkis Odent.

Oma kolmeteistkümnenda raamatuga loodab mees seda muuta. Kuid samas ta hoiatab, et tegemist on äärmiselt teadusliku teosega, mis pole mõeldud rasedatele. Odenti raamat tekitab ilmselt vastumeelsust nii keisrilõike pooldajate kui ka loomuliku sünnituse eelistajate seas.

Odenti värskeimast raamatust tuleb välja huvitav tõsiasi: evolutsiooni käigus on naised kaotanud võime sünnitada nii, nagu looduses see kunagi ette oli nähtud ning seetõttu peaks meie peamine prioriteet olema taasavastada sünnitavate naiste esmased vajadused.

Mehed sünnitusruumist välja!

Odent on viimasel ajal ehk enim tähelepanu saanud sellega, et tema arvates ei peaks mehed sünnituse juures viibima. Tänapäeval võib see tunduda veider, sest reeglina naised tahavad, et mehed oleks sünnituse ajal nende kõrval, kuid Odent selgitas ajaloolist tausta ja tõestas, et tema väites peitub iva.

«Sünnituskeskkonnad muutusid alles kahekümnenda sajandi keskel «maskuliinseks». Eriarstide arv kasvas massiliselt ja peaaegu kõik neist olid mehed,» lausus prantslane.

Umbes 1970. aastate paiku hakkasid naised paluma, et ka nende mehed tohiksid sünnituse juures viibida. Peaaegu üle öö sai sellest trend. «Samal ajal hakkasid sünnitusruumidesse tungima ka kõrgtehnoloogilised masinad, mis on ka üks meessoo sümbolitest... Sünnitamine oli peaaegu täielikult muudetud maskuliinseks,» leidis Odent, kelle arvates tuleks sünnitamise puhul tagasi pöörduda selle naiselike juurte juurde.

Arstide hirmujutud

Odenti sõnul ei tohiks arstid rasedaid naisi ka liigselt hirmutada erinevate sümptomitega. Lapseootus ja sünnitamine on normaalsed tegevused, sümptomitele nagu hommikune iiveldus ei tohiks liigselt negatiivset tähendust omistada, sest paljude naiste jaoks on see rasedusega kaasnev normaalne nähtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles