Seitse väikest asja, mida õnnelikud emad teevad teisiti

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned inimesed lihtsalt ongi kogu aeg rahulolevad. Teised peavad selle nimel vaeva nägema. On naisi, kes usuvad, et emadus teeb nad automaatselt õnnelikuks. Isegi kui see võib tõeks osutuda, ei tähenda emadus seda, et ärkad igal hommikul naeratus suul.

Vastupidi – mõnikord võib laste kasvatamine naisele suurt stressi ja kurbust põhjustada, kirjutab Babble. See ei tähenda, et emadus oleks kuidagi halb või hirmus, mõnikord peab aga palju vaeva nägema, et kõik sujuks ja ema suudaks seejuures eluga rahul olla.

Siin on seitse asja, mida õnnelikud emad teisiti teevad ja mis võivad kogu lapsevanemaks olemise protsessi paremaks muuta. Ja mis kõige parem – enamjaolt on tegu vaid kergete muudatustega, mis võivad tuua suuri tulemusi.

Nad ei otsi lõputult vabandusi

Laste kasvatamine on isegi raske. See kurnab sind rohkemgi, kui katsud igale oma teole ja tegematajätmisele vabandusi leida. Su kodu võib olla segamini. Toitu võib soojendada mikrolaineahjus. Võib-olla polegi laps lähipäevil vannis käinud.  Aga tead, mis su olukorra hullemaks teeb? Kõigele vabanduste otsimine.

Sa ei võlgne kellelegi midagi. Võib-olla sul ei jäänudki need asjad tegemata mingite teiste oluliste tööde tõttu. Võib-olla sa olid hoopis liiga väsinud, unustasid või ehk sa lihtsalt ei viitsinud? Vahet ju polegi, kelle asi see on? Kui keegi julgebki sulle midagi nina peale visata, salgab ta ilmselt maha, mis ta enda kodus kappides toimub või on tal rohkem aega ja raha. Sa ei pea selgitama teistele, miks sul midagi tegemata on. Päevad pole vennad ja igale asjale ei pruugigi vabandust leida. Kui suudad sellega leppida ja endale andeks anda, siis paraneb su tuju märgatavalt.

Trenn

Pole kahtlustki, et trenn on hea nii kehale kui vaimule, seda ei pea ütlemagi. See, kuidas treening emadele mõjub, läheb aga kaugemale. Selleks ei pruugi olla lihtne aega leida, aga kui see viimaks õnnestub, on see aeg vaid sinu päralt. Juba aeg üksi on miski, mida emadel alati napib. Need, kel õnnestub seda iseendale eraldada, on teistest pisut õnnelikumad.

Aeg ei peaks olema selline luksus, aga kui oled harjunud seda ainult teistele pühendama, siis on eriti hea olla vahepeal omaette. Kui sul õnnestub tänu sellele veel kitsamad püksidki jalga mahutada, naeratad kindlasti rohkem.

Kohting lastega

Sageli soovitatakse perenaistel abikaasaga kohtingutel käia. Kas see idee käib sulle juba närvidele? Ehk on sama oluline veeta n-ö kvaliteetaega ka lastega?

Head emad aitavad lastel end hommikul valmis seada, abistavad neid kodutöödel, sõidutavad neid lasteaeda, kooli ja sõprade juurde. Õnnelikud emad pühendavad kogu oma tähelepanu lastele siis, kui nad ei tegele millegi muuga. Olgu see eriline õhtusöök pitsabaaris, kinoseanss laupäeva hommikul või pabernukkude meisterdamine hilisõhtul – kõige parema kontakti saad lapsega siis, kui olete vaid kahekesi ja tegelete millegagi, mis võtab pinged maha.

Abiga leppimine

Millegipärast arvavad paljud emad, et peavad olema superkangelased. Tõepoolest, paljud meist on imelised, kuid eeldatavasti siiski kõigest inimesed. Juba iseenda eluga hakkamasaamine on raske. Kui sinna lisada ka mees, kes tahab tähelepanu ja laps või kaks… või kolm või neli, siis ei pane imestama, et stress hiilib ligi.

Mõnikord võib mõni hea inimene (sõber, ema, ämm jne) tajuda, et vajad abikätt. Ära keeldu sellest. Enamasti ei paku inimesed ennast appi mõtlematult – ta teab, mida ta teeb ja ta tahab aidata. Pealegi teeb see ka teda õnnelikumaks kui ta saab kasulik olla. Mõlemad võidavad!

Riidlemine

Lapsed ärritavad oma vanemaid ja vanemad karistavad neid. Nii see asi käib. Sellegipoolest ei ole vaja iga tühise asja pärast lapse seljast sõita, see ei tee kellelegi head. Vali hoolikalt, mis on sinu jaoks oluline ja milliseid reegleid lapsed peavad täitma. Kui suudad pisieksimuste peale silma kinni pigistada, olete kõik palju õnnelikumad.

Nimekirjad

Nimekirjade koostamine ei peaks olema tee õnnele, kuid mõnes mõttes on. Sa ei ole ainus, kes ei saa öösel piisavalt magada ja kel tähelepanu hajub. Oma tegevustest nimekirjade koostamine aitab mõtteid korrastada ja rahuneda. Nõnda tead, et miski ei saa meelest minna.

Kui plaanid midagi teha, siis selle kirja panek on ärategemise juures esimene samm. Küll on hea tunne kui saad pärast midagi nimekirjast maha tõmmata ja kergendunult hingata.

Vaata oma elu kõrvalt

Selleks, et aru saada, kui hästi sul tegelikult läheb, pead oma elu võõra pilguga nägema. Kahtlemata on lapse koolitööga kiire, pere tahab süüa, arved ootavad maksmist, auto tuleks viia parandusse, puhkusele ei pääse ja üldse on nii palju närvesöövat, et raske on näha seda, mis toob rõõmu. Kuid ära unusta, et on peresid, kel ei lähe sugugi nii hästi kui teil. Neil pole autot või katustki peakohal. On neid, kes on tõsiselt haiged või kelle lähedasi ähvardab surm. On kiusu ja vägivalla all kannatajaid.

Keegi ei ütlegi, et sinu probleemid on vähemtähtsad, kuid kui hakkad mõtlema, saad aru, et alati võib kehvemini minna ja su elul pole tegelikult häda midagi. Ole tänulik selle eest, mis sul on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles