Suur test: selle suve uudislihad

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Arteri toimetus pimetestis väikest valikut Eesti lihameistrite uutest grill-lihadest ja šašlõkkidest. Ühegi kohta ei saa öelda, et ei ostaks, ent maitseaineid on tänavu nii mõnelegi lisatud ülearu palju, kõlas kokkuvõttev üldistus. Maitseproovi võitis Ranna-Rootsi grill-liha ürdivõimaitselises marinaadis.

Hinne 4,7

Ranna-Rootsi

Grill-liha ürdivõimaitselises marinaadis.

400 g, hind 3,15 eurot.
Ei sisalda E621 ehk naatriumglutamaati.
Koostis: sea kaelakarbonaad, vesi, keedusool, võipulber, äädikas, lõhna- ja maitseained, taimerasv, karamelliseeritud suhkur, happesuse regulaatorid (naatriumatsetaadid, naatriumtsitraat), maltodekstriin, antioksüdant (naatrium­askorbaat).
Hinnangud: Maitsev, mõnus seltskonnaliha. Mahlane ja mahe, kõik maitsed tasakaalus. Õrn maitsenüanss, aga ei saa aru, mis. Pehme, parajalt maitsestatud, erakordselt õhuline. Lõhnab hästi, maitseb ka hästi. Miinuseks tükati läbikasvanud kohad.

Hinne 4,3

Tallegg

Taipärane fileešašlõkk

Marineeritud kana-broilerifileetükid. 900 g, hind 5,49 eurot.

Koostis: kana-broilerifilee, vesi, sool, lõhna- ja maitseained (sh kuivatatud tšillipiprahelbed ja ingver), glükoos, suhkur, taimne õli, lõssijogurtipulber, taimsed kiud, tärklis, piimavalk, paksendajad E415, E461, happesuse regulaatorid E262, E451, E327, E330.

Hinnangud: Hea kerge suutäis, rohkem neile, kes armastavat eksootilisi vürtse. Väga tugeva maitsega, isegi ehk liiga soolane – ikkagi meeldiv üllatus. Õrn, hõrk liha, liiga piprane, suu õhetab. Mahlane, paras teravus. Kohati küpsetamiseks liiga suured tükid. Kaalujälgijatele sobilik kana, ilus puhas liha. Kallak tuleneelajate poole.

Hinne 4,3

Karni

Õunamarinaadis grill-liha

fileest. 450 g,

hind 3,99 eurot.

Koostis: sea välisfilee, joogivesi, keedusool, õunapüree, suhkur, mesi, maitseained, brändiäädikas, taimne valk, apelsinimahl, maitseainete ekstraktid, suitsuaroom, paksendajad E407, E420, E433, E415, stabilisaator E450, säilitusaine E202.

Hinnangud: Marinaadi maitse esiplaanil, järelmaitse vürtsine. Ilus taine filee, maitse heas tasakaalus. Kuivapoolne, tundub lahja. Vist tomatipasta maitse, kergelt hapukas. Magusamaitseline. Piisavalt terav, aga mitte liiga. Meeldiv üllatus, sest oleks arvanud, et kuna tegu pole kaelakarbonaadiga, on kuivavõitu, aga ei ole!

Hinne 3,3

Maks & Moorits

Värska šašlõkk

Värska Originaali ja vürtsidega seakaelakarbonaad.

1 kg, hind 7,65 eurot. E621-vaba.

Koostis: sea kaelakarbonaad, looduslik mineraalvesi Värska Originaal, sibul, rapsiõli, keedusool, suhkur, toiduäädikas, maitsetaimede  ja vürtside segu, antioksüdandid E325 ja E330, happesuse regulaator E262.

Hinnangud: Suhteliselt soolane, kergelt piprane järelmaitse, jääb natuke liiga tahedaks. Lihatükid osalt liiga suured, sestap ebamugav käsitseda. Väga hea tugeva maitsega, mahlane. Kiuline, raske närida. Šašlõkiklassika, ei hea, ei halb. Kuidagi rasvane mekk jääb suhu – šašlõki puhul ju tavaline? Nagu ka see, et kohati kisub hamba all kummiseks.

Hinne 3,3

Linnamäe lihatööstus

Linnamäe šašlõkk sea kaelakarbonaadist. 900 g,

hind 6,89 eurot.

Koostis: sea kaelakarbonaad, majonees (taimne õli, joogivesi, suhkur, lõssipulber, keedusool, sinepipulber, tärklis, paksendajad E412, E414, munapulber, happesuse regulaator äädikas, toiduvärv E160a, säilitusaine E211), keedusool, maitseained (sh sinep), lõhna- ja maitsetugevdaja E621, happesuse regulaatorid E330, E327, E262.

Hinnangud: Mahlane, aga mõni tükk liiga kõõluseline, ebamugav süüa. Kerge sinepise maitsega, palju läbikasvanud tükke. Tihke, maitse väga hea. Klassikaline, pehmust jääb tiba puudu. Kõva, justkui majoneesine. Aimatav sinepine mekk?

Hinne 3,1

Rakvere

Sea välisfilee lõigud koduaia ürtidega.

460 g, hind 5,40 eurot.

Ei sisalda säilitusaineid ega muid kunstlikke lisandeid.

Koostis: sea välisfilee, marinaad – taimne õli, sool, suhkur, maitseained (roheline pipar), paprika, küüslauk, sibul, kadakamari, ürdid (petersell, murulauk, koriander), vahamaisi tärklis, taimsed kiud, lõhna- ja maitseained (sh pärmiekstrakt).

Hinnangud: Natuke tuim. Hea taine liha roheliste ürtidega, viimaseid on õrnalt ka maitses tunda, võiks isegi tugevamalt. Kuivapoolne, tundub lahja. Koriandri maitse, jäi natuke tuimaks. Kuivavõitu, maitset ka eriti pole.

Hinne 3,4

Nõo Lihavürst

Kentucky kanašašlõkk.

900 g, hind 9,10 eurot.

Koostis: broileri kintsufilee nahaga, hüdrogeenitud taimne õli, keedusool, lõhna- ja maitseained, dekstroos, pärmiekstrakt, modifitseeritud tärklis, stabilisaatorid (di- ja trifosfaat).

Hinnangud: Mõnus, aga ei midagi erilist. Kana jaoks ehk liigagi palju vürtsisust, hõrk ja mahlakas liha ise ei pääse esile. Väga mahlane, terav. Ägedalt maitsestatud, võimalikud maohaavad, tunda vaid, et tegu kanaga. Tasakaalustatult terav. Kana, ei mingit kahtlust. Aga väga vürtsikas, isegi liiga.

Hinne 3,2

Oskar

Sitsiilia grill.

450 g, hind 3,59 eurot.

Koostis: sea kaelakarbonaad, taimne õli, keedusool, lõhna- ja maitseained.

Hinnangud: Liiga vürtsine. Ilusad taised tükid. Väga krehvtine – väikestele tuleneelajatele. Terav, selline tunne, et tehtud maitseainete valmissegust. Tugevalt maitsestatud, kuid iseloomutu – liha maitset pole, on vaid maitseained. Suu õhetab, mis liig, see liig. Liha tekstuur muidu meeldiv. Kui õhtu otsa ainult seda sööks, küll kuluks veini.

Hinne 2,9

Saaremaa lihatööstus

Saaremaa lamba šašlõkk.

800 g, hind 11,40 eurot.

Koostis: lambaliha, joogivesi, keedusool, sibul, stabilisaatorid E450, E451, happesuse regulaatorid E331, E330, E260, maitseained, lõhna- ja maitseained, paksendajad E407, E415, antioksüdant E316.

Hinnangud: Üle maitsestatud, sestap raske liha isikupära välja tuua. Aroom ekstra isuäratavalt sibulane, õrnalt äädikamekk. Vintske tekstuuriga liha. Tugeva maitsega, tihke koostis, veidi kuiv. Kelmeid täis, midagi väga imelikku. Sibulane, justkui liiga äädikane, kohati oli lihakelmete tõttu söödamatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles