Vastupidiselt üldlevinud arvamusele: alkoholi joomine rikub une kvaliteeti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi joomine mõjub rahulikule unele halvasti.
Alkoholi joomine mõjub rahulikule unele halvasti. Foto: SCANPIX

Halb uudis neile, kes on harjunud jooma klaasikese (või kaks...või kolm) enne voodisse minekut: see harjumus rikub su und.

Kuigi alkohol võib aidata kaasa magama jäämisele, leidsid Kanada ja Suurbritannia teadlased, et alkoholi võib põhjustada öö jooksul ärkamist, kirjutab Yahoo! Shine. Mida rohkem juua, seda suurema tõenäosusega ja tihedamini inimene öösel ärkab ning on vähem REM-une ehk unenägude nägemise staadiumis.

Uurimuses osales 500 vabatahtlikku, kes jõid erinevates kogustes alkoholi: üks või kaks jooki; kolm või neli jooki; rohkem kui neli jooki. Seejärel läksid vabatahtlikud 15-30 minutit pärast viimase joogi tarbimist magama. Kõik vabatahtlikud jäid magama rutem kui nad tavaliselt seda oleksid teinud, alkoholi kogusest sõltumata. Kuid alkohol hakkas negatiivselt und mõjutama magamise ajal. Paljud vabatahtlikud ärkasid sagedasti ülesse ning magasid vähem kui tavaliselt, mistõttu olid nad hommikul rohkem väsinud. Kui sellele väsimusele lisada veel tõenäoline pohmell, on ilmselge, et järgmise päeva produktiivsus on alkoholi tõttu palju madalam kui muidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles