Kaheksa teaduslikult tõestatud põhjust, miks ilusa inimese elu on parem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtne elu?
Lihtne elu? Foto: SCANPIX

Ilu ei ole subjektiivne. Vastupidiselt levinud arusaamale jäävad nii mehed kui naised kultuuriüleselt enamasti ühele arvamusele, kes on ja kes pole füüsiliselt atraktiivne.

Mis teeb kellegi vaatamise meeldivaks? Kõrged põsesarnad, täidlased huuled, suured silmad ja väike lõug on omadused, mida peetakse naiste juures seksikaks. Meeste puhul eelistatakse aga laia lõuga. Ilu märgid on ka sile nahk, läikivad juuksed ja näo sümmeetria, kirjutab Business Insider.

Mitmed uuringud on näidanud, et need märgid viitavad tervisele, headele geenidele, tarkusele ja edule. Ilu on hinnas.

Ilusad inimesed tunduvad tervemad

Näo sümmeetria, mis on üks kõige olulisemaid ilu näitajaid, jätab mulje, justkui oleks tegu väga terve inimesega. Seda ka siis, kui sel pole hea tervisega midagi pistmist. Ühes Austraalia uuringus muutsid teadlased noorte täiskasvanute pilte, nii et nende näod tundusid täiuslikult sümmeetrilised. Nii meeste kui naiste puhul hindasid katsealused sümmeetrilisemaks muudetud näoga inimesed tervemaks kui õigetel piltidel. Ebasümmeetriliste nägudega inimesed tundusid kastealustele haiged.

Ilusad inimesed ongi tervemad

Kuigi näosümmeetria ja tervise vaheline seos on väga nõrk, on siiski tõendeid selle kohta, et inimesed, kel on tugevad näojooned (mida peetakse vähematraktiivseks), on nakkuste, parasiitide ja teiste haiguste suhtes tundlikumad. Täpsemalt näitas üks 17-aastaste noorukitega tehtud uuring, et nii meeste kui naiste näo eripära on seotud kehva tervisega. Näo kekspärasus on aga seotud tugeva tervisega. Ühe teooria järgi võivad erilised näojooned viidata kromosoomihäiretele. Keskpärase näo eelistamine võib olla kujunenud sellest, et see on üks viis, kuidas leida heade geenidega kaaslast.

Ilusatel inimestel on kergem kaaslast leida

Mehed otsivad omale ilusat naist, sest hea välimus on kinnituseks, et tegu on noore, terve ja sigimisvõimelise kaaslasega.

Ilusad inimesed on intelligentsemad

New Mexico ülikooli uurijad leidsid, et vaimne võimekus on positiivses korrelatsioonis kehasümmeetriaga – see tunnus viitab atraktiivsetele omadustele nagu tervis, sotsiaalne domineerimine ja füüsilise võimekusega seotud bioloogilistele omadustele.

Ilusad inimesed on veenvamad

Hea välimusega inimesed saavad kasutada oma seksapiili selleks, et saada tähelepanu ja elus paremini edasi jõuda. Seda näiteks töövestlusel või ka ametikõrgenduse küsimisel. Atraktiivsed inimesed on mõjusamad osalt ka seetõttu, et neil arenevad teatud iseloomuomadused (hea suhtlemisoskus, arukus), mis teevad neist paremad suhtlejad. Teadlased leidsid ka, et võrreldes vähematraktiivsete kõnelejatega olid kaunid inimesed ladusama sõnakasutusega.

Ettevõtetel, mida juhivad nägusad juhid, on paremad müüginumbrid

Uuringuga, milles osales ligi 300 Taani reklaamiagentuuri, leidsid majandusteadlased, et ettevõtetel, mille juhid olid hea välimusega, olid teistest suuremad tulud. Juhtivtöötajate hea välimus tagas suurema tootlikkuse ja seeläbi ka paremad müüginumbrid enamasti tänu sellele, et atraktiivsetel töötajatel oli võrreldes konkurentidega eelis, kui oli vaja suhelda klientidega.

Ilusatel inimestel on poliitikas kergem

Poliitikas on hea välimusega inimestel eelis, näitas Soome uuring, mis leidis, et nii mees- kui naispoliitikud, kes olid oma konkurentidest kenamad, olid edukamad. Parem individuaalne iluhinne võis tagada kuni 20-protsendilise tõusu mitte-ametisoleva parlamendikandidaadi häälte arvus. Tajutaval asjatundlikkusel ja usaldusväärsusel oli sellele väiksem mõju. Uuringu autorid oletasid, et inimesed valivad ilusamad kandidaadid sellepärast, et neid on hea vaadata ja nad saavad suhtlemisega paremini hakkama.

Ilusad inimesed tunduvad meeldivamad ja usaldusväärsemad

Ilusaid inimesi koheldakse tavaliselt teistest paremini. Harvardi ülikooli uurimus tõestas, et kui naine on meigitud, peavad teised teda võimekamaks, meeldivamaks, atraktiivsemaks ja usaldusväärsemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles