Naissoost kõrgkoolilõpetajate palgaootused on madalamad kui meeste omad

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naissoost kõrgkoolide lõpetajad loodavad esimese viie aasta jooksul pärast kooli lõpetamist «märgatavalt» väiksemat palka teenida kui mehed.

See tekitab muret, et naised on vähem ambitsioonikad kui nende meessoost kolleegid, kirjutab The Telegraph.

Suurbritannias läbi viidud uuring näitas, et naissoost kõrgkoolilõpetajad loodavad esimese viie aasta jooksul pärast lõpetamist teenida 24 000 naela ehk 14 protsenti väiksemat palka kui mehed.

Uuringus osales 17 000 Suurbritannia 30 ülikooli viimase aasta tudengit. Uuringu tulemused näitasid, et meessoost tudengid lootsid töökoha saada investeerimispangas, ärialases konsultatsioonifirmas või insenerina. Naised eelistasid turundust, meediat ning heategevuslikku või vabatahtlikku tööd.

Uuringu läbi viinud ettevõtte esindaja Martin Birchall selgitas, et kuigi naised ja mehed eelistavad erinevaid töökohti, erinevad nende palgaootused ka samade ametikohtade puhul. Näiteks turunduses oleks samal ametikohal naiste palgaootus meeste omast umbes 2000 naela võrra madalam.

«Me teame, et palgalõhe eksisteerib. Aga kui võtta arvesse, et need naised on sündinud 90ndatel aastatel ja järgivad madalamaid palgaootusi, mis on umbes 30-40 aastat vanad, siis see tekitab hämmastust,» sõnas Birchall.

Ta lisas, et hoolimata tööandjate pingutustest pakkuda kõigile võrdset palka ja võimalusi, on uskumatu, et iganenud stereotüübid naiste ja meeste palkade ning ametite osas endiselt püsivad.

Täna avaldatud uuringust ilmnes ka see, et töökogemusega viimase aasta tugengid leiavad kolm korda suurema tõenäosusega pärast kõrgkooli lõpetamist töö. Majanduselanguse ajal sai tööandjate seas alguse trend palgata «proovitud» ülikoolilõpetajaid, mitte riskida sellega, et pakkuda tööd vähekogenud inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles