Enne treeningut ei tasu venitada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staatilisi venitusi peaks tegema alles pärast trenni.
Staatilisi venitusi peaks tegema alles pärast trenni. Foto: SCANPIX

Kas ka sina oled harjunud alati enne trenni venitama? Siis taskus sul mõelda sellest harjumusest vabanemisele, sest uued uuringud tõestavad veel kord, et staatilised venitused enne trenni mõjuvad sooritusvõimele halvasti.

Zagrebi ülikoolis läbi viidud uurimuse käigus analüüsiti 104 inimest, kelle lihaste tugevust ja võimsust testiti enne ja pärast staatilisi venitusi. Teste analüüsides leiti, et staatiline venitamine vähendab lihaste tugevust pea 6 protsenti ja võimsust 2 protsenti, kirjutab ajakiri Women’s Fitness. Veel rohkem vähenesid tugevus ja võimsus neil inimestel, kes hoidsid venitust üle 90 sekundi.

Uurimuse läbiviija Goran Markovic sõnab, et ka lihaste plahvatusjõud, mida on vaja näiteks tennisepalli servimisel, sangpommi tõstmisel või jooksu esimese kilomeetri läbimisel, võib staatiliste venituste tulemusel väheneda lausa 2,8 protsenti.

«Uurimuse tulemused on tähtsad inimeste jaoks, kes tegelevad spordialadega, kus vajatakse plahvatuslikku lihasjõudu. Kuid mõned teised uuringud on tuvastanud veel, et staatiline venitamine pole kasulik ka vastupidavusalade sportlastele,» sõnab Markovic.

Ka hiljuti Ameerikas läbi viidud uurimus tuvastas enne trenni tehtavate staatiliste venituste kahjulikkuse. Uurimuses mõõdeti noorte meeste jõudu enne ja pärast staatilisi venitusi ning pärast venitamist jõudsid mehed kükke teha 8,3 väiksema raskusega kui enne selliseid venitusi.

Teadlased pole veel kindlad, miks staatiline venitamine meie saavutusvõimele kahjulik on, kuid paljud neist usuvad, et see lõdvestab meie lihaseid, mille tagajärjel väheneb nende suutlikkus energiat talletada ja seda kasutada.

Goran Markovic soovitab staatiliste venituste asemel enne treeningut teha dünaamilisemaid liigutusi nagu näiteks harki-kokku hüpped ja jalgade vibutused. Staatilised venitused soovitab ta jätta trenni lõppu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles